Telia 5GTelia tuo ensimmäisenä maailmassa itsenäisen 5G:n kodin kiinteisiin 5G-liittymiin ja päivittää verkon viipaloinnin 5G-verkkoon yhdessä Nokian kanssa

Telia on tuonut tänään yhdessä Nokian kanssa ensimmäisenä operaattorina maailmassa viipalointiominaisuuden itsenäiseen (standalone) 5G-verkkoonsa ja ottanut itsenäisen 5G-teknologian käyttöön kaupallisissa kodin kiinteissä 5G-liittymissä. Samalla Telia parantaa itsenäisen 5G-verkon kuuluvuutta ottamalla käyttöön 5G-taajuuksien yhdistelyn.

Itsenäisen 5G-verkon kaupallinen käyttö on merkittävä askel kohti 5G-verkon tulevaisuuden lupausten lunastamista. Itsenäisen 5G-verkon etuna on parempi energiatehokkuus, entistä alhaisempi viive ja vakaampi yhteys esimerkiksi sisätiloissa. Nokian ohjelmistopäivityksen ansiosta verkkoa voidaan nyt viipaloida eri asiakasryhmien tarpeisiin, eli verkossa voidaan jatkossa huomioida asiakkaiden yksilöllisiä nopeuden, viiveen tai tiedonsiirron laadun tarpeita.

5G-verkko tuodaan ensimmäisenä 100 Mbit/s:n nopeutena kodin kiinteisiin 5G-liittymiin. Laadukkaan palvelukokemuksen varmistamiseksi teknologia tuodaan ensimmäisessä vaiheessa asiakkaille, jotka ovat todella hyvän 5G-yhteyden piirissä. Seuraavaksi viipalointiominaisuus tuotteistetaan kodin 5G-liittymiin.

”Otimme itsenäisen 5G:n tuotantoon ensimmäisten joukossa Euroopassa, ja käyttäjien kannustavan palautteen myötä tuomme tämän teknologian kaupallisiin palveluihimme. 5G:n innovatiiviset sovellukset rakennetaan itsenäisen 5G:n varaan, joten haluamme pitää Suomen kehityksen kärjessä tämän tekniikan kypsyessä”, sanoo teknologiajohtaja Jari Collin, Telia Finland. 

”Telia on Nokialle erittäin tärkeä innovaatio- ja yhteistyökumppani, kun kehitämme uusia 5G-palveluratkaisuja. Julkistimme aiemmin yhdessä ensimmäisenä maailmassa 4G/5G-verkkoviipalointi- sekä reunaviipalointitoteutukset. Telia on jälleen kerran edelläkävijä maailmanlaajuisesti tuomalla asiakkaille 5G-laajakaistakuluttajapalvelun, joka hyödyntää uusinta verkkoteknologiaa. Uuden teknologian avulla Telia voi tarjota asiakkailleen Suomessa laadukkaan palvelukokemuksen sekä kehittää aivan uusia palveluita”, sanoo Nokian matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän strategia- ja teknologiajohtaja Ari Kynäslahti.

Samalla myös Telia on ottanut käyttöön taajuuksien yhdistelyn itsenäisessä 5G-verkossa. 5G-taajuuksien yhdistely parantaa kuuluvuutta erityisesti sisätiloissa ja kuuluvuuden reuna-alueilla, ja sitä laajennetaan, kun nyt 3G-verkon käytössä olevat taajuudet vapautuvat käyttöön. 

Uusimmat laajakaistalaitteet pystyvät yhdistämään 5G-taajuuksia, mikä laajentaa kodin 5G-liittymien saatavuusaluetta.  Kodin kiinteään 5G-liittymään tuodaan päätelaitteeksi Nokian Fastmile 5G Gateway, jonka käyttöönottoon voi tarvittaessa tilata asennuspalvelun.

Itsenäinen 5G: yritysten privaattiverkoista julkiseen verkkoon kaikkien hyödynnettäväksi

Telia otti 5G-ydinverkon tuotantokäyttöön marraskuussa 2021 yhtenä ensimmäisistä operaattoreista Euroopassa. Alkuvuodesta standalone-teknologia oli käytössä kymmenissä paikoissa ympäri Suomen, ja kesäkuun alussa Telia otti itsenäisen 5G-verkon käyttöön Telian koko 5G-verkossa 3,5 GHz taajuusalueella.

Käyttöönoton myötä itsenäisen 5G-verkon käänteentekevät ominaisuudet tulevat kaikkien käyttäjien saataville, kun tähän asti hyötyjiä ovat olleet 5G-privaattiverkkoja käyttöönottavat yritykset. Yritykset varmistavat privaattiverkoilla kriittisen tietoliikenteensä turvallisuutta ja liiketoimintansa tarvitseman kapasiteetin saatavuutta.

Lähde: Telia


Muuta luettavaa muualta:

Suoratoiston maailmasta

Suomalaisille on entistä enemmän valinnanvaraa suoratoistokanavien tarjonnassa. Sarjoja tulee ja menee, ja monet jäävät eri kanaville pyörimään myös uusintoina. Yksi monista yleisön suosikeista nuorien parissa on ollut Singletown Suomi, jonka arvostelun voit lukea tuosta Nettiruutu.fi:n linkistä. Suoratoistokanavat ovat tuoneet mukanaan myös paljon uutta urheiluun seurattavaksi, ja mikäs siinä, kun aikuisten vapaa-aika on viime vuosina vain kasvanut.