Kattava ja nopea 5G-verkko myös Puumalaan, Rautjärvelle ja Ruokolahdelle

Telian ja DNA:n yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) rakentaa uutta kattavaa 5G-verkkoa Pohjois- ja Itä-Suomeen yhteistyössä Nokian kanssa. Huhti–toukokuussa rakentaminen jatkuu Puumalassa, Rautjärvellä ja Ruokolahdella. Uusi verkko tuo paremmat yhteydet niin asukkaille, lomailijoille kuin yrityksille. 5G-verkon rakentamisen myötä myös alueen 4G-yhteydet paranevat.

Entistä paremmat yhteydet kotiin, mökille ja matkalle

Kotona nopeista yhteyksistä on tullut entistäkin tärkeämpiä. Poikkeusolojen myötä esimerkiksi etätöiden tekeminen ja erilaisten viihdesovelluksien käyttö on lisääntynyt. Etätyöt ja viihdesovellukset vaativat verkolta entistä enemmän kapasiteettia, luotettavuutta ja viiveettömyyttä. Uusi 5G-verkko on entistä luotettavampi ja toimintavarmempi verkko, jolla suoratoistopalvelut, videot, etäkokoukset ja TV-ohjelmat toimivat laadukkaasti ja pätkimättömästi.

Kauniista järvimaisemistaan tunnetut Puumala, Rautjärvi ja Ruokolahti ovat suosittuja matkakohteita ja mökkipaikkakuntia. Poikkeusolot ovat entisestään lisänneet mökkeilyn suosiota ja suomalaiset tekevät esimerkiksi etätöitä aikaisempaa enemmän mökiltä käsin. Vuoden 2021 Mökkibarometrin* mukaan etätöitä mökillä teki 43 prosenttia niistä, joille se oli mahdollista. Vuonna 2016 vastaava osuus oli 7 prosenttia. 5G-verkko toimii entistä paremmin myös liikenteessä ja yhteydet toimivat esimerkiksi automatkalla. Jatkossa alueen mökkikansalle ja Saimaan saaristoreitillä viihtyville lomailijoille onkin tarjolla entistä nopeammat ja varmemmat yhteydet.

Hyötyjä myös Saimaan yritystoiminnalle

Myös paikallinen yritystoiminta hyötyy uuden 5G-verkon tarjoamista paremmista yhteyksistä. Suurille yrityksille avautuu mahdollisuus rakentaa privaattiverkkoja 5G-teknologialla. Privaattiverkot tarjoavat lyhyen viiveen, taatun kapasiteetin ja suljetun verkon kriittisiin, reaaliaikaisiin käyttötarpeisiin. Toisaalta korkean 5G-taajuuden alueilla kiinteä 5G tarjoaa toimipisteisiin kuidunkaltaiset internet- tai yritysverkkoyhteydet taatulla kapasiteetilla.

5G-verkko tarjoaa myös pienille yrityksille entistä paremman mahdollisuuden rakentaa koko tietoliikenneinfransa mobiiliyhteyksien päälle. 5G:n keskeinen hyöty on työnteon tehostaminen ja helpottaminen nopeiden yhteyksien avulla. Pienessä yrityksessä yksi huippunopea liittymä soveltuu kaikkeen tarpeeseen: liikkuvaan työhön, konttorille, kotiin, varayhteydeksi, yhteydenjakoon. 5G tuo joustavuutta myös uusien toimipisteiden perustamiseen ja väliaikaisiin tarpeisiin, kuten tapahtumiin tai rakennustyömaille.

Mitä ja milloin Puumalassa, Rautjärvellä ja Ruokolahdella tapahtuu?

5G-verkko tuo siis nykyistä nopeammat yhteydet Puumalaan, Rautjärvelle ja Ruokolahdelle. 5G-verkon kapasiteetti on moninkertainen vanhaan verkkoon nähden. Samalla myös 4G-yhteydet paranevat alueella.

Työn aikana päivitetään yhteensä 41 tukiasemaa. Tukiasemavaihtoja suoritetaan seuraavilla alueilla:

  • Juva: Hirvensalo
  • Puumala: Haukkoniemi, Huinautio, Hurissalo, Kirkonkylä, Laakko, Lintusalo, Luukkola, Otasalo, Pistohiekka, Rintala, Rokansalo, Sepänkylä ja Suurlahti
  • Rautjärvi: Asemanseutu, Laikko, Miettilä, Niska-Pietilä, Porttinotko, Rasimuksenkolkka ja Simpele
  • Ruokolahti: Aisaniemi, Anteroisenmäki, Eräjärvi, Heinärikkilä, Junnikkala, keskusta, Kojonmäki, Käyhkää, Myllyntausta, Paajasenkylä, Pohja-Lankila, Pulkinniemi, Puntala, Puttola, Tuomala, Utula ja Virmutjoki
  • Taipalsaari: Kyläniemi

Tukiasemien päivitystyö aloitetaan maanantaina 11. huhtikuuta, ja työn on tarkoitus olla valmis lauantaina 7. toukokuuta.

Tukiasemien vaihdosta voi aiheutua lyhyitä palvelukatkoksia

Tukiasemien päivitykseen liittyvistä töistä saattaa aiheutua enintään työpäivän mittaisia paikallisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Lisäksi palvelun laatu voi heiketä muutamaksi päiväksi, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä. Palveluhäiriöt pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat alueen asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.

700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista.

Lähde: Telia