Kyberturvallisuus

Kolmannes suomalaisista kokee oman perheensä turvallisuuden heikentyneen tänä vuonna, selviää Telian tuoreesta tutkimuksesta. Uhkina suomalaiset pitävät energiaa, taantumaa, ukrainassa meneillä olevaa sotaa ja kyberhyökkäyksiä.

Kantarin tekemässä tutkimuksessa 90% suomalaista pitää edelleen turvallisuutta erittäin tai melko hyvänä. Kuitenkin 31% vastaajista kokee, että oma ja perheen turvallisuus on heikentynyt vuoden aikana.

” Tämä on melkoinen muutos yhdessä vuodessa. Tuloksista näkee selvästi, että uhkakuvat ovat lisääntyneet ja yhteiskunnan varautumista niihin pidetään riittämättömänä”, Kantarin tutkimusjohtaja Anna Rautio arvioi.

Vastaajilta kysyttiin, miten Suomi on varautunut erilaisiin uhkiin. 88% suomalaisista arvioi, että yhteiskunta ei ole riittävästi varautunut pakolaistulviin. Seuraavina listalla olivat ympäristökatastrofit (85), poliittiseen päätöksentekoon vaikuttavat ongelmat (83) ja taantuma (78).

Turvalliset ja kotimaiset nettiyhteydet tärkeä asia lähes kaikille suomalaisille

Tutkimuksessa selvitettiin myös, miten tärkeitä turvalliset puhelin- ja nettiyhteydet ovat suomalaisille. Peräti 91 prosenttia vastaajista arvioi, että turvallisten yhteyksien merkitys on suuri omalle perheelle. Yhteiskunnan toimivuudelle nettiyhteyksien turvallisuutta korostettiin vielä enemmän; 96 prosenttia suomalaisista arvioi niiden merkityksen suureksi.

”Tämä on tärkeä viesti meille operaattoreille. Huolestuttava maailmantilanne on selvästi voimistanut meidän kaikkien tarvetta luotettaviin yhteyksiin. Tutkimuksessa selvisi, että jopa 78 prosenttia suomalaisista kokee, että turvallisilla yhteyksillä on vaikutusta heidän turvallisuuteensa”, Telian kuluttajaliiketoiminnan johtaja Tuula Heikkinen sanoo.

Telia tutkimus myös paljastaa, että kotimaisia internet yhteyksiä pitää tärkeänä 87% suomalaisista. Puolet vastaajista sanoo, että yhteyksien kotimaisuus on tärkeämpää nyt kuin vuosi sitten.

”Turvautumalla yksinomaan kotimaiseen teknologiaan mobiiliverkoissamme halusimme varmistaa, että toimivat ja turvalliset nettiyhteydet ovat osa meidän kaikkien arkipäivää. Lisäksi suomalaiset ymmärtävät tämän tutkimuksenkin mukaan hyvin, että koko digitaalinen infrastruktuuri terveydenhuollosta finanssialaan pyörii yhä enemmän operaattoreiden palveluiden avulla”, Heikkinen korostaa.

Lähde: Telia


Muuta luettavaa muualta

Junat kartalla sovelluksella näet junat realiajassa

Junat kartalla -sovelluksen avulla voit seurata VR:n junaliikennettä reaaliajassa kartalla. Hae junia niiden numerolla ja seuraa niitä reaaliajassa kartalla.