DNA keräsi nyt jo viidettä kertaa yhteen tulevan vuoden teknologiatrendit. Vuoden 2022 trendejä on luodattu niin kotimaisesta kuin kansainvälisestäkin mediasta, virtuaalitapahtumista ja keskusteluista eri alojen huippuasiantuntijoiden kanssa. Mitä tapahtuu reunalaskennassa, miksi niin monet harkitsevat työpaikan vaihtamista ja ovatko robotit pian yhä useamman työkavereita?
Teknologia muovaa työtä ja bisnestä myös ensi vuonna. Nyt julkaistu teknologiatrendikokoelma onkin tehty erityisesti yritysten ja yrittäjien tueksi. DNA:n asiantuntijoiden tunnistamat 17 trendiä kattavat ajankohtaiset ilmiöt laajasti ja herättelevät havainnoimaan edessä siintäviä liike-elämän muutoksia entistä paremmin.
”DNA haluaa tukea asiakkaitaan jatkuvasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä luotaamalla ja jakamalla teknologiaa ja bisnestä koskettavia trendejä. Tänä vuonna trendiraportti sisältää trendejä terveydenhuollosta kestävään kehitykseen. Raportti auttaa kurkistamaan tulevaisuuteen ja antaa osviittaa siihen, millaiseksi maailma, teknologia, työelämä, liiketoiminta sekä tuiki tavallinen arki ovat muovautumassa vuoden 2022 aikana”, kertoo DNA:n yritysliiketoiminnan johtaja Olli Sirkka.
Vaikka trendien tarkoitus on erityisesti inspiroida yritysmaailmassa toimivia ja teknologian parissa työskenteleviä henkilöitä, tarjoavat ne kiinnostavaa tietoa ihan jokaiselle. Trendeissä heijastuu koronapandemian jälkeinen murroksen ja muutoksen aika, sekä sen vaikutus teknologiseen kehitykseen.
”Pandemia antoi monelle sysäyksen miettiä, mitä he oikeasti haluavat elämältään. Siksi aiempaa useammat ovat pohtineet uudelleenkouluttautumista tai alanvaihtoa. Jokaisen yrityksen ja jokaisen meistä johtajista kannattaa nyt suunnitella, kuinka me voimme tarjota sellaisen työpaikan, jossa työntekijämme haluavat jatkaa”, Sirkka kehottaa.
Mitä kaikkea ensi vuoden horisontissa siintää?
- Tulevaisuudessa työkaveri voi olla cobotti, eli kollaboratiivinen robotti. Cobottien tarkoitus on auttaa teollisuudessa erilaisissa korkeaa tarkkuutta vaativissa tehtävissä.
- Datan siirto ja säilytys on ajankohtainen haaste, johon reunalaskenta tarjoaa ratkaisuita. Kun laskentateho siirretään verkon reunalle, yritys voi paremmin säädellä sitä, mikä osa datasta siirretään pilveen ja mikä pidetään verkon reunalla.
- Netin uusi muoto, eli Web 3.0, tuo tullessaan lisää avoimuutta ja tietoturvaa yksittäisille käyttäjille, kun käyttäjä voi hallinnoida omia tietojaan aiempaa paremmin.
- Maailmalla etsitään nyt uusia tapoja kierrättää raakamateriaaleja ja tuottaa kuluttajaelektroniikan kulmakiviä, eli komponentteja, lähellä.
”Me DNA:lla näemme erityisen tärkeänä teknologian mahdollistaman digitaalisen yhdenvertaisuuden. Digitaalinen yhdenvertaisuus on tekoja, joilla autetaan heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä pysymään digitaalisessa kehityksessä mukana – sillä digitaidot ovat tällä hetkellä yhteiskunnassa pärjäämisen kivijalka. Teknologian tulee tukea kaikkia. On hienoa huomata, että tämä teema näkyy myös monissa nyt voimistuvissa trendeissä”, Sirkka kertoo.
Lähde: STT Info / DNA