älypuhelimet ovat kypsyneet

Jos avaruusolennot laskeutuisivat Maahan tänään ja kertoisivat, miltä ihmiset näyttävät, he saattaisivat kuvailla hehkuvaa suorakulmaista lisäosaa, joka on kiinnitetty yhteen roikkuvista raajoistamme.

Käytännöllisesti katsoen kaikilla – noin 93 prosentilla amerikkalaisista – on nykyään älypuhelin, mikä tekee siitä käytetyimmän tekniikan elämässämme, toiseksi eniten käytetyn tekniikan 96 prosentin osuudella television jälkeen. (Enemmän Gen Z:llä ja millenniaalilla on puhelin kuin televisio.)

Vielä vaikuttavampaa on ehkä se, että näitä laitteita ei ollut olemassa vielä reilut 15 vuotta sitten.

Eikä ihme: Älypuhelimesta on kehittynyt eräänlainen digitaalinen sveitsiläisveitsi. Sen lisäksi, että se on tärkeä viestinvälitysväline, se on myös verkkoselain, kamera ja videokamera, musiikkisoitin, pelikonsoli, laite joka mahdollistaa pelata ilmaiskierroksia starburst -pelissä, navigointilaite, askelmittari, taskulamppu, henkilökohtainen tekoälyavustaja ja digitaalinen lompakko.

Niin, ja laite soittaa myös puheluita. Mitä seuraavaksi, nyt kun älypuhelimet ovat kypsyneet ja jokainen uusi iPhone tai Android on vain hieman nopeampi ja parempi versio samasta lasilaatasta?

Ennusteita on useita

Yksi ennuste on, että näyttöjä tulee lisää – ja ehkä jopa lähemmäs kasvojamme (tai kasvoillamme), kuten sekatodellisuuskuulokkeet, jotka sulauttavat ympäröivän reaalimaailman digitaaliseen tietoon, joka asetetaan näkymän päälle. Toinen näkemys on vähemmän näyttöjä, ehkäpä pienempiä puettavia laitteita, kuten esineiden internet (Internet of Things, IoT), ja ”ambient computing” -lähestymistapa, jossa teknologia integroituu saumattomasti (ja jokseenkin näkymättömästi) jokapäiväiseen elämäämme ja antaa meidän palata läsnäoloon.

Jos on totta, että ”ainoa vakio on muutos”, riippuvuutemme älypuhelimiin kehittyy varmasti joksikin muuksi, mutta se, miltä tämä lähitulevaisuus näyttää, riippuu suuresti siitä, keneltä kysytään – ja toivottavasti elämä noin vuonna 2035 ei sen seurauksena näytä karmaisevalta Black Mirror -jaksolta.

Näkymätön unelma

Sen sijaan, että luottaisimme kädessämme olevaan puhelimeen – tiedon, viestinnän, navigoinnin ja viihteen osalta – mitä jos teknologia sulautuisi saumattomasti kehoomme ja vaatteisiimme?

Puettavat laitteet alkavat olla yleistymässä, kuten Apple Watch, joka antaa suunnan kääntymisohjeet ilman, että katsot edes näyttöä. (Kyllä, jos kävelet kadulla, se voi kertoa ranteesi napautuksilla, milloin sinun on käännyttävä vasemmalle tai oikealle.)

On myös älykkäitä sormuksia, kuten Oura, joiden on tarkoitus olla vähemmän häiritseviä kuin puhelimen tai älykellon, ja älyvaatteita, kuten Hexoskin, jotka voivat lukea ja raportoida sydän- ja hengityselimiin liittyviä mittareita, analysoida unta, analysoida aktiivisuutta ja paljon muuta.

Lähitulevaisuus on vielä vaikuttavampi. Esimerkiksi Humanen AI Pin on pieni laite, jonka voi kiinnittää paitaan tai takkiin, ja se toimii ei-fyysisenä älypuhelimena heijastaen puhelut, viestit ja sovellusten tiedot pinnalle (kuten käteen). Kuten Inverse uutisoi, tässä ”vaatteisiin perustuvassa puettavassa” on mikrofoni pyyntöjesi kuulemista varten, kaiuttimet tietojen välittämistä varten (kuten älykaiuttimessa) ja kamerat ympäristön skannaamista varten (eräässä esittelyssä suklaapatukkaa pidettiin laitetta vasten, ja tekoäly luki sen sisällön ja kaloritiedot).

Tämä on Humanen suuri visio, joka yrityksen mukaan tekee kaikista ihmisistä jälleen läsnäolevampia todellisuuden kanssa. ”Jotta ihmisen ja teknologian välinen suhde todella kehittyisi näyttöjen taakse, tarvitsemme jotain radikaalisti erilaista”, sanoi Humanen puheenjohtaja Imran Chaudhri TED-puheessaan, jossa esiteltiin ”näytötön, saumaton, aistiva” puettava laite.

AI Pin ei ole vielä tullut markkinoille, eikä kukaan yrityksen ulkopuolinen ole käyttänyt sitä, joten on mahdotonta sanoa, onko puettava laite älypuhelimen korvaaja vai ei. Se on kuitenkin eniten hypetetty puhelinvaihtoehto, yksinkertaisesti siksi, että Humanen riveissä on niin paljon entisiä Apple-veteraaneja, jotka suunnittelivat iPhoneja, iPadeja, Apple Watcheja ja Mac-tietokoneita.

Vastaavasti Alexa-käyttöiset silmälasit nimeltä Echo Frames voidaan aktivoida sen herätyssanalla ja ne toimivat henkilökohtaisena avustajana liikkeellä – mutta ne vaativat myös lähellä olevan älypuhelimen, joka tekee raskaat työt Bluetooth-yhteyden kautta.

Tekoälyn avulla tämä näyttöön perustuva ratkaisu sisältää myös sijaintitietoja ja kontekstitietoisuutta, joten voit pyytää sitä kertomaan säätiedot tai antamaan ohjeet lähimmälle Mäkkärille.

Lopuksi

Vaikka laitteiden tulevaisuuden suuntaa ei olekaan vielä täysin päätetty ja teknologiset rajat ovat varmasti vielä kaukana, ainoa varma asia on, että teknologia tulee tekemään paljon tulevina vuosina. Tekoälyn mahdollisuudet ovat rajattomat, mutta sen ei kannata antaa pelottaa itseään. Tuskin kukaan haluaa laitteiden kaappaavan vallan.