PS5

PS5 (PlayStation 5) on mullistanut pelimaailman tarjoamalla ennennäkemätöntä suorituskykyä, mukaansatempaavia pelikokemuksia ja uuden sukupolven teknologiaa. Tässä kattavassa artikkelissa sukellamme syvälle PS5:n maailmaan, tutkimme sen ominaisuuksia, hintaa, ohjainta, pelejä ja tulevaisuuden näkymiä. Olitpa sitten kokenut pelaaja tai vasta aloittelija, tämä opas tarjoaa arvokkaita vinkkejä ja vastauksia kaikkiin PS5:een liittyviin kysymyksiisi.

PlayStation 5:n mullistava suorituskyky

PS5:n sydämessä sykkii tehokas AMD Zen 2 -prosessori ja RDNA 2 -grafiikkasuoritin, jotka yhdessä mahdollistavat huippuluokan grafiikan, 4K-resoluution ja jopa 120 FPS:n kuvataajuuden. Konsolin salamannopean SSD-aseman ansiosta latausajat ovat lyhentyneet huomattavasti, mikä tekee pelaamisesta entistä sujuvampaa. Lisäksi PS5 tukee säteenseurantaa, joka luo uskomattoman realistisia valaistus- ja heijastusefektejä.

PS5:n tärkeimmät tekniset ominaisuudet:

 • Prosessori: 8-ytiminen AMD Zen 2
 • Grafiikkasuoritin: AMD RDNA 2
 • Muisti: 16 Gt GDDR6
 • Tallennustila: 825 Gt:n NVMe SSD
 • Optinen asema: 4K UHD Blu-ray (vain levyasemallisessa mallissa)
 • Resoluutio: Jopa 8K
 • Kuvataajuus: Jopa 120 FPS
 • Ääni: Tempest 3D AudioTech

PS5:n hinta ja saatavuus

PS5 on saatavilla kahtena eri versiona: levyasemallisena ja digitaalisena. Levyasemallinen malli mahdollistaa fyysisten pelien pelaamisen, kun taas digitaalinen malli on tarkoitettu vain digitaalisten pelien lataamiseen. PS5:n hinta vaihtelee riippuen mallista ja jälleenmyyjästä.

Suositushinnat:

 • Levyasemallinen malli: Noin 529 €
 • Digitaalinen malli: Noin 429 €

PS5:n saatavuus on ollut vaihtelevaa julkaisun jälkeen, ja kysyntä on ylittänyt tarjonnan. Kannattaa seurata jälleenmyyjien verkkosivuja ja sosiaalisen median kanavia, jotta saat tiedon uusista saatavuuksista.

PS5 ohjain – DualSense on uuden sukupolven ohjain

PS5:n DualSense-ohjain on yksi konsolin merkittävimmistä uudistuksista. Sen mukautuvat liipaisimet ja haptiset värinämoottorit tarjoavat ennennäkemättömän tarkan tuntuman ja immersiota pelaamiseen. Liipaisimet voivat esimerkiksi simuloida jousen tai kaasupolkimen vastusta, ja värinämoottorit välittävät erilaisia pintoja ja iskuja.

DualSense-ohjaimessa on myös sisäänrakennettu mikrofoni, kaiutin ja kosketuslevy. Ohjaimen akunkesto on parantunut huomattavasti edeltäjäänsä verrattuna, ja se ladataan USB-C-liitännän kautta.

PS5-pelit: Laaja valikoima huipputuotantoja

PS5:lle on saatavilla laaja valikoima pelejä, jotka hyödyntävät konsolin tehoa ja ominaisuuksia täysipainoisesti. Tarjolla on niin eksklusiivisia PlayStation-pelejä kuin myös monialustaisia hittejä.

Suosittuja PS5-pelejä:

 • Spider-Man: Miles Morales: Upea seikkailu Marvelin supersankarin maailmassa.
 • Demon’s Souls: Uusintaversio vaikeasta mutta palkitsevasta toimintaroolipelistä.
 • Returnal: Avaruusseikkailu roguelike-elementeillä.
 • Ratchet & Clank: Rift Apart: Värikäs tasohyppelypeli, joka hyödyntää PS5:n SSD-asemaa.
 • Horizon Forbidden West: Jännittävä jatko-osa Horizon Zero Dawnille.

PS5:lle julkaistaan jatkuvasti uusia pelejä, joten valikoima kasvaa ja monipuolistuu koko ajan. PlayStation Plus -tilaajat saavat lisäksi kuukausittain ilmaisia pelejä.

PS5 Pro: Tulevaisuuden näkymiä

Vaikka PS5 on vasta julkaistu, huhuja tehokkaammasta PS5 Pro -mallista on jo alkanut kiertää. PS5 Pron odotetaan tarjoavan entistäkin parempaa suorituskykyä, mahdollisesti jopa 8K-resoluutiota ja 120 FPS:n kuvataajuutta kaikissa peleissä.

PS5 Pron julkaisuaikataulusta ei ole vielä virallista tietoa, mutta sen odotetaan tapahtuvan aikaisintaan vuonna 2024. Kannattaa seurata PlayStationin virallisia kanavia, jotta saat uusimmat tiedot PS5 Pron kehityksestä.

Vinkkejä PS5:n hankintaan ja käyttöön

 1. Seuraa saatavuutta: PS5:n saatavuus on ollut rajoitettua, joten kannattaa seurata jälleenmyyjien verkkosivuja ja sosiaalisen median kanavia.
 2. Valitse oikea malli: Mieti, haluatko pelata fyysisiä pelejä vai riittääkö sinulle digitaalinen malli.
 3. Hyödynnä PlayStation Plus: PlayStation Plus -tilaus tarjoaa ilmaisia pelejä, online-moninpelin ja muita etuja.
 4. Päivitä konsoli: Varmista, että PS5:ssäsi on uusin laiteohjelmisto, jotta saat kaikki uusimmat ominaisuudet ja parannukset.
 5. Tutustu asetuksiin: PS5:n asetuksista voit säätää esimerkiksi kuvanlaatua, äänenvoimakkuutta ja ohjaimen herkkyyttä.
 6. Kokeile erilaisia pelejä: PS5:lle on saatavilla valtava määrä erilaisia pelejä, joten kokeile rohkeasti uusia genrejä ja löydä omat suosikkisi.
 7. Liity yhteisöön: PlayStationilla on aktiivinen yhteisö, jossa voit keskustella peleistä, saada vinkkejä ja tutustua muihin pelaajiin.

PS5 Slim

PlayStation 5 Slim on Sonyn uusin lisäys suosittuun pelikonsoliperheeseensä. Tämä virtaviivaistettu ja kompakti versio alkuperäisestä PS5:stä tarjoaa saman tehokkaan pelikokemuksen pienemmässä koossa.

Tärkeimmät ominaisuudet:

 • Pienempi ja kevyempi muotoilu: PS5 Slim on huomattavasti pienempi ja kevyempi kuin edeltäjänsä, mikä tekee siitä helpommin sijoitettavan erilaisiin tiloihin.
 • Tehokas suorituskyky: PS5 Slim säilyttää alkuperäisen mallin tehokkaan suorituskyvyn, joten voit nauttia peleistäsi upealla grafiikalla ja sulavilla kuvanopeuksilla.
 • 1 Tt:n SSD-tallennustila: Konsolista löytyy 1 Tt:n SSD-asema, joka tarjoaa runsaasti tilaa peleille, sovelluksille ja muulle sisällölle.
 • Nopeammat latausajat: SSD-teknologian ansiosta pelien latausajat ovat huomattavasti nopeampia kuin perinteisillä kiintolevyillä.
 • Yhteensopivuus PS5-pelien kanssa: PS5 Slim on täysin yhteensopiva kaikkien PS5-pelien kanssa, joten voit jatkaa suosikkipeliesi pelaamista ilman ongelmia.
 • Parannettu energiatehokkuus: Uusi malli on suunniteltu energiatehokkaammaksi, mikä auttaa vähentämään sähkönkulutusta.

Muita huomionarvoisia seikkoja:

 • PS5 Slim on saatavilla sekä levyasemallisena että digitaalisena versiona.
 • Konsolin mukana tulee langaton DualSense-ohjain.
 • PS5 Slim tukee 4K-resoluutiota ja HDR-teknologiaa entistäkin mukaansatempaavampaa pelikokemusta varten.

Kenelle PS5 Slim sopii?

PS5 Slim sopii erinomaisesti pelaajille, jotka arvostavat pienempää ja tyylikkäämpää muotoilua tinkimättä suorituskyvystä. Se on myös hyvä valinta niille, jotka haluavat päivittää vanhemman konsolin uudempaan malliin.

Löydät lisätietoja PS5 Slim -konsolista Sonyn virallisilta verkkosivuilta tai jälleenmyyjien sivuilta. Voit myös lukea arvosteluja ja vertailuja eri lähteistä saadaksesi paremman käsityksen konsolin ominaisuuksista ja suorituskyvystä.

Yhteenveto: PS5 on pelikokemuksen uusi aikakausi

PlayStation 5 on mullistanut pelimaailman tarjoamalla ennennäkemätöntä suorituskykyä, mukaansatempaavia pelikokemuksia ja uuden sukupolven teknologiaa. DualSense-ohjain, laaja pelivalikoima ja tulevaisuuden näkymät tekevät PS5:stä houkuttelevan vaihtoehdon kaikille pelaajille.