Mercedes-Benz Group AG aloittaa itsenäisenä helmikuun alussa
  • Uusi Mercedes-Benz Group AG keskittyy henkilö- ja pakettiautoihin sekä sähköistymiseen
  • Mercedes-Benz muuttaa vanhimman tehtaansa Berliinissä sähkömoottorien tuotantolaitokseksi
  • Sähkö- ja lataushybridimallien kysyntä vilkastui voimakkaasti vuonna 2021
  • Pakettiautojen kysyntä kasvoi vuonna 2021, uusi Citan heti palkinnoille
  • Daimler Truck paransi myyntilukujaan viidenneksellä viime vuoden aikana
  • Mercedes-Benz ja ProLogium kehittävät seuraavan sukupolven SSD-akkukennoja
  • S-sarjan klassiset Coupé- kaunottaret ensi-illassa 30 vuotta sitten

Uusi Mercedes-Benz Group AG keskittyy henkilö- ja pakettiautoihin sekä sähköistymiseen

Mercedes-Benzin emoyhtiö Daimler AG muuttaa nimensä Mercedes-Benz Group AG:ksi tiistaista 1. helmikuuta alkaen. Jo tätä aikaisemmin Daimler Truck on eronnut emoyhtiöstä itsenäiseksi, kuorma-autoihin keskittyväksi yhtiöksi. Kansainvälisesti nimenmuutos toteutui jo hieman aikaisemmin, Mercedes-Benzille tärkeänä vuosipäivänä 29.1. – samana päivänä, jona Carl Benz jätti patenttihakemuksen ensimmäisestä automallistaan 136 vuotta sitten 1886. Mercedes-Benz Group AG:n tuotemerkkejä ovat Mercedes-Benz, Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach ja Mercedes-EQ.

Uusi Mercedes-Benz Group AG keskittyy jatkossa täysin henkilö- ja pakettiautoliiketoimintaan, sähköistymiseen sekä autonomisten ajoneuvojen kehitysmahdollisuuksiin. Yksi askel tähän suuntaan on Mercedes-Benzin osakkuus akkukennovalmistaja ACC:ssä (Automotive Cells Company) yhdessä Stellantis-konsernin ja energiayhtiö Totalenergiesin kanssa. Mercedes-Benz on sitoutunut muuttumaan täysin sähköiseksi automerkiksi vuosikymmenen loppuun mennessä niillä markkina-alueilla, jossa olosuhteet ja kysyntä sen mahdollistavat. Terminä sanapari ”sähköinen automerkki” pitää Euroopassa sisällään ladattavat hybridit ja täyssähköautot.

Mercedes-Benz muuttaa vanhimman tehtaansa Berliinissä sähkömoottorien tuotantolaitokseksi

Mercedes-Benz muuttaa Berlin-Mirenfeldin tehtaansa uusien sähkömoottorien tuotantolaitokseksi. Kyseessä on valmistajan vanhin kokoonpanotehdas, joka aikaisemmin on tuottanut 6-sylinterisiä dieselmoottoreita. Uudet sähkömoottorit on kehitetty Mercedes-Benzin ja brittiläisen YASA-yhtiön yhteistyönä ja ovat tyypiltään aksiaalivuomoottoreita. Teknologian etuna ovat muun muassa pieni fyysinen koko, laaja skaalattavuus eri käyttötarkoituksiin, hyvät vääntöominaisuudet ja jopa 7 prosenttia parempi sähköauton kantama verrattuna nykyisiin sähkömoottorityyppeihin. Mercedes-Benz käyttää moottoreita tulevissa sähköautomallistoissaan.

Sähkö- ja lataushybridimallien menekki vilkastui voimakkaasti vuonna 2021

Mercedes-Benz Cars toimitti asiakkaille viime vuonna 2 427 686 henkilö- ja pakettiautoa (–4 %). Henkilöautoja niistä oli 2 054 962 (–5 %). Globaalista puolijohdepulasta johtuvien toimitusvaikeuksien leimaaman vuoden ilonaiheita oli plug-in-hybridi- ja täyssähköautojen erittäin voimakas kysyntä: näitä malleja toimitettiin yhteensä 227 458 kappaletta (+ 69,3 %), joista Mercedes-EQ-sähköautomalleja oli 48 936 (+ 154,8 %). Elokuussa ensiesitellyn EQS:n tilausmäärä oli vuoden loppuun mennessä 16 370 kappaletta.

Sähköistettyjen autojen vanavedessä kasvoi monen ylemmän hintaluokan automallin kysyntä. S-sarjan autoja myytiin yhteensä 87 064 kappaletta (+ 40 %), Mercedes-AMG-malleja yhteensä 145 979 (+ 16,7 %), Mercedes-Maybach-loistoautoja 15730 (+50,7 %) ja G-sarjan autoja uusi ennätysmäärä 41 174 kappaletta. Mercedes-Maybachin suosiota kuvaa se, että autoja myytiin Kiinassa yli 900 kappaleen kuukausivauhdilla.

Pakettiautojen kysyntä kasvoi vuonna 2021, uusi Citan heti palkinnoille

Mercedes-Benzin pakettiautoja myytiin vuonna 2021 yhteensä 334 210 kappaletta (+ 2,6 %). Kysyntä oli voimakkainta vuoden ensimmäisen puoliskon aikana ja erityisen vilkasta Kiinassa (+ 11,3 %) ja Yhdysvalloissa (+ 4,8 %). Euroopassa myynti kasvoi nopeimmin Espanjassa, peräti 23,2 prosenttia. Loppuvuoden toimituksia hidastivat pullonkaulat puolijohdetoimituksissa. Maailmanlaajuisesti Mercedes-Benz toimitti asiakkailleen yli 9000 sähköpakettiautoa. Viimeisellä vuosineljänneksellä myyntiin pääsi Euroopassa myös täysin uudistunut Citan, joka heti ensiesittelynsä jälkeen palkittiin myös International Van of the Year 2022 -tunnustuksella.

Daimler Truck paransi myyntilukujaan viidenneksellä viime vuoden aikana

Daimler Truck sai hyvän alun itsenäiselle toiminnalleen viime vuoden myyntiluvuista. Yhtiö toimitti vuoden 2021 aikana 455 000 ajoneuvoa, mikä on 20 prosenttia enemmän kuin vuoden 2020 yhteensä 378 290 kappaleen toimitusmäärä. Mercedes-Benz-merkkisten kuorma-autojen toimitukset lisääntyivät vastaavasti eli 141 000 autoon 118 000:sta vuonna 2020 (+ 20 %). Muut yhtiön edustamat merkit ovat Trucks North America (Freightliner, Western Star, Thomas Built Buses), Trucks Asia (FUSO, BharatBenz) sekä Buses (Mercedes-Benz ja Setra). Voimakkain kaikista ryhmistä kasvoi Trucks Asia, noin 30 prosenttia.

Mercedes-Benz ja ProLogium kehittävät seuraavan sukupolven SSD-akkukennoja

Mercedes-Benz ja teknologiayhtiö ProLogium ovat käynnistäneet yhteistyön, jonka puitteissa yhtiöt varautuvat tulevaan akkuteknologiaan ja sähköisen liikenteen yleistymiseen. Yhtiöt alkavat kehittää yhdessä kennoja, joita käytetään uuden sukupolven akuissa (solid-state batteries, SSD). Tavoitteena on, että kiinteäelekrolyyttiset SSD-akut yleistyvät Mercedes-Benzin automallistossa kuluvan vuosikymmenen jälkipuoliskolla. ”Uusi teknologia mahdollistaa akkujen koon pienentämisen ja sitä kautta akuston keventämisen”, Mercedes-Benzin tutkimus- ja kehitysjohtaja Markus Schäfer perustelee uuden teknologian tarvetta. Arvion mukaan SSD-akuilla saavutetaan jatkossa jopa kaksi kertaa pidempi sähköauton toimintamatka kuin perinteisellä litiumioniteknologialla. Lisäksi akkujen kokoa on helppo skaalata tarpeen mukaan.

S-sarjan klassiset Coupé-kaunottaret ensi-illassa 30 vuotta sitten

Detroitin autonäyttely 11.–19.1.1992: Mercedes-Benz esittelee kaksi ikonista autokaunotarta, jotka perustuvat S-sarjaan (W 140) ja jotka nyt, 30 vuotta myöhemmin, saavuttavat museoajoneuvon ikärajan. Kyseessä ovat Coupé-malliset 500 SEC (235 kW/320 hv) ja 600 SEC (290 kW/394 hv), jotka Detroitin jälkeen esitellään eurooppalaisille katsojille Geneven autonäyttelyssä maaliskuun alussa 1992. Mallit ovat edistyksellisiä paitsi muotoilultaan, myös teknologia- ja turvallisuustasoltaan. Matkustamon akustiikkaa parantavat kaksikerroksiset ikkunalasit ja matkustusmukavuutta automaattinen kaksialueilmastointi kuljettajalle ja etumatkustajalle (vakiovaruste 600 SEC -mallissa). Jo kolmen vuoden kuluttua ensiesittelystä mallit varustetaan uudella, Boschin kanssa kehitetyllä ESP-ajonvakausjärjestelmällä.

Tänä päivänä S-sarjan 500 SEC ja 600 SEC ovat tavoiteltuja autoharvinaisuuksia, sillä 140-sarjan Coupé-versioita valmistettiin Sindelfingenissä kuudessa vuodessa ainoastaan 26022 kappaletta. Niistä noin kolmannes eli 8573 oli V12-moottorista lippulaivamallia (600 SEC) ja 14953 V8-voimanlähteellä varustettuja 500 SEC -versioita.

Lähde: News Cision / Mercedes-Benz