5G-yhteydet5G-yhteydet

DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) rakentaa uutta kattavaa 5G-verkkoa Pohjois- ja Itä-Suomeen yhteistyössä Nokian kanssa. Joulu-helmikuussa rakentaminen jatkuu Joensuussa. Laadukkaammista yhteyksistä hyötyvät niin asukkaat, opiskelijat kuin yritykset. 5G-verkon rakentaminen parantaa myös Joensuun 4G-yhteyksiä.

Joensuu sykkii modernia kaupunkilaista elämää luonnon ympäröimänä. Se on sekä liikenteen solmukohta että maakunnan tapahtumien keskus. Vaikka suuri osa 77 000 asukkaasta elää taajamassa, noin 20 000 asukkaan koti on haja-asutusalueella.

”Joensuu on pinta-alaltaan laaja kaupunki, johon mahtuu hyvin erilaisia elämisen tapoja. Kantakaupungin ruutukaavalla asutaan tiiviisti kerrostaloissa ja toisaalta pitäjissä voi elellä naapureilta rauhassa. Meille kaupunkina on erittäin tärkeää, että tietoliikenneyhteydet toimivat, asui missä päin Joensuuta hyvänsä”, toteaa Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen

Nopeista yhteyksistä hyötyvät asukkaat, opiskelijat ja yritykset

Nopeista yhteyksistä on tullut entistäkin tärkeämpiä niin töissä kuin kotonakin. Etätyöt ja viihdesovellukset vaativat verkolta kapasiteettia, luotettavuutta ja viiveettömyyttä. Uusi 5G-verkko on luotettava ja toimintavarma verkko, jolla suoratoistopalvelut, videot, etäkokoukset ja TV-ohjelmat toimivat laadukkaasti ja pätkimättömästi.

”Joensuu on vetovoimainen kaupunki, ja erityisesti nuorten kaupunki. Yliopiston, ammattikorkeakoulun ja muiden oppilaitosten myötä meillä on erittäin runsaasti opiskelijoita asukaslukuun nähden. Opiskelijat, elinkeinoelämä ja myös kaupungin monet tapahtumat hyötyvät parantuvista yhteyksistä ja 5G-verkosta”, kertoo Karjalainen.

Myös paikallinen yritystoiminta hyötyy uuden 5G-verkon tarjoamista paremmista yhteyksistä. Suurille yrityksille avautuu mahdollisuus rakentaa privaattiverkkoja 5G-teknologialla. Pienille yrityksille 5G-verkko antaa entistä paremman mahdollisuuden rakentaa koko tietoliikenneinfransa mobiiliyhteyksien päälle.

Mitä ja milloin Joensuussa tapahtuu?

5G-verkon kapasiteetti on moninkertainen vanhaan verkkoon nähden. Samalla myös 4G-yhteydet paranevat alueella. Rakennustyön aikana päivitetään yhteensä 78 tukiasemaa seuraavilla alueilla:

  • Joensuu: Asevelikylä, Hukanhauta, Kanervala, Karsikko, Keskusta, Kissamäki, Kiviniemi, Kytö, Käpykangas, Latola, Laulurinne, Linnunlahti, Marjala, Mehtimäki, Mutala, Mäntylä, Niinivaara, Niittylahti, Noljakka, Nurmela, Otsola, Pataluoto, Penttilä, Pilkko, Raatekangas, Rantakylä, Ranta-Mutala, Repokallio, Riuttavaara, Siihtala, Siilainen, Sirkkala, Suhmura, Sulkulahti, Tikkamäki ja Uutela
  • Kontiolahti: Kulho, Lamminranta, Lehmo, Lehmola, Puntarikoski ja Utra
  • Liperi: Honkalampi, Jyrinkylä, Kaskesniemi, Onttola, Saarela, Vaivio, Välikangas ja Ylämylly

Tukiasemien päivitystyö aloitetaan maanantaina 5. joulukuuta, ja työn on tarkoitus olla valmis perjantaina 24. helmikuuta 2023.

Tukiasemien vaihdosta voi aiheutua lyhyitä palvelukatkoksia

Tukiasemien päivitykseen liittyvistä töistä saattaa aiheutua enintään työpäivän mittaisia paikallisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Lisäksi palvelun laatu voi heiketä muutamaksi päiväksi, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä. Palveluhäiriöt pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat alueen asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.

700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista. Lisätietoa aiheesta täällä: https://taajuustalkoot.fi/

Lähteet: DNA / STT


Muuta luettavaa muualta

Ensitreffit alttarilla 2.0

Ensitreffit alttarilla 2.0 -ohjelman ensimmäisellä tuotantokaudella tutustutaan kymmeneen loppuelämän rakkautta etsivään henkilöön eli viiteen intensiivisen yhdessäolon aloittavaan pariskuntaan. Pariskunnat asuvat samassa talossa, jokainen pari omissa asunnoissaan, ja tapaavat toisensa säännöllisesti yhteisillallisilla ja asiantuntijoiden vetämillä rakkauskorjaamoilla.