Apple Pay maksaminen

POP Pankin tilastojen mukaan mobiilimaksaminen käy vilkkaana. Google Pay -maksukäyttäytymisessä on paikkakunnittain merkittäviä eroja kevääseen nähden.

POP Pankki on tarjonnut Apple Pay -mahdollisuuden joulukuusta 2021 ja Google Pay -mahdollisuuden helmikuusta 2022 alkaen. POP Pankin rekisteröimien Google Pay -maksutapahtumien määrä on kasvanut 200 prosenttia, kun verrataan ensimmäistä kokonaista tapahtumakuukautta eli maaliskuuta lokakuuhun. Apple Pay -maksutapahtumien määrä on kasvanut puolestaan lähes 350 prosenttia verrattaessa tammikuuta lokakuuhun.

Google Pay -ostosten arvo on noussut vastaavassa kuukausikohtaisessa vertailussa hieman yli 200 prosenttia ja Apple Pay -ostosten arvo reilut 330 prosenttia. Keskimäärin kuukausittainen kasvu on ollut sekä arvolla että maksutapahtumamäärillä mitattuna molempien maksusovelluksien osalta parinkymmenen prosentin luokkaa.

Mobiilimaksaminen kohdentuu kevään tavoin euroilla mitattuna ruoka- ja vaateostoksiin. Volyymilla tarkasteltuna työpaikkaruokailu nousee sekä Apple Pay- että Google Pay -maksutapahtumien kärkeen.

Apple Pay maksaminen keskittyy vahvasti 20–30-vuotiaisiin, kun taas Google Pay -maksajien profiili on huomattavasti laajempi, aktiivikäyttäjäryhmän ollessa 20–45-vuotiaat. Siinä missä Apple Payn käyttäjämäärät hiipuvat pian 60 ikävuoden jälkeen, Google Pay -käyttäjissä löytyy aktiivisia aina 75 ikävuoteen saakka.

Paikkakuntalistauksessa muutoksia

Paikkakunnittain tarkasteltuna Apple Payta käytetään aktiivisesti samoissa kaupungeissa kuin keväällä 2022. Sen sijaan Google Pay -paikkakunnissa on ollut muutoksia. Seinäjoki pitää edelleen ykkösasemaa, mutta esimerkiksi Tampere on kiilannut Helsingin ohi ja Oulu on ottanut Lapuan paikan.

”Mobiilimaksamisen TOP-paikkakunnat edustavat edelleen aktiivisia opiskelijakeskittymiä. Seinäjoen osuutta selittänee se, että POP Pankilla on hyvin vahva jalansija Pohjanmaalla. Silti on mielenkiintoista nähdä, miten esimerkiksi Tampere on kivunnut Helsingin ohi Google Pay -maksutapahtumissa. Yhtä kaikki mobiilimaksaminen on kasvanut huikeaa vauhtia. Yksi selittävistä tekijöistä on mobiilimaksamisen kätevyys”, toteaa POP Pankin mobiilimaksamisen asiantuntija, liiketoimintapäällikkö Harriet Gabrielsson.

TOP 5 -paikkakunnat
Apple Pay -maksajien keskuudessa
syksy vrt. kevät 2022
TOP 5 -paikkakunnat
Google Pay -maksajien keskuudessa
syksy vrt. kevät 2022
(kevään paikkakunnat suluissa)
HelsinkiSeinäjoki
SeinäjokiTampere (Helsinki)
OuluOulu (Lapua)
TampereHelsinki (Vaasa)
TurkuVaasa (Oulu)

Lähteet: Pop Pankki / STT