Telia 5GTelia tuo ensimmäisenä maailmassa itsenäisen 5G:n kodin kiinteisiin 5G-liittymiin ja päivittää verkon viipaloinnin 5G-verkkoon yhdessä Nokian kanssa

DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy jatkaa nopean 5G-verkon rakentamista Lapissa. Rakennustöiden myötä verkon kapasiteetti moninkertaistuu ja myös 4G-yhteydet paranevat alueella.

Suomen Yhteisverkko aloitti 5G-verkon rakentamisen Itä- ja Pohjois-Suomeen keväällä 2021. Nyt heinäkuussa työt jatkuvat Lounais-Lapin Torniossa, Keminmaassa ja Simossa.

”Tornio ympäristöineen muodostavat tärkeän yhteyden Suomen ja Ruotsin välille. Alueen elinkeinoelämä on erittäin vireää ja hyvässä kasvussa. Siksi onkin erityisen tärkeää, että myös alueen tietoliikenneyhteydet ovat parhaalla mahdollisella tasolla”, toteaa Tornion kaupunginjohtaja Jukka Kujala.

”Ja totta kai hyvät nettiyhteydet myös palvelevat alueen asukkaita ja helpottavat arkea”, Kujala jatkaa.

Kuvassa vaaleampi vihreä väri kuvaa normaalia 4G-/5G-peruspeittoa, ja tummempi vihreä erityisen nopeaa, 3,5 GHz:n taajuudella toimivaa 5G-verkkoa.

Hyötyjä asukkaille sekä yrityksille

5G-verkko helpottaa alueen asukkaiden arkea. Esimerkiksi työ- ja viihdesovellukset vaativat verkolta paljon kapasiteettia. Nopean 5G-verkon avulla etätyöt, pelit ja suoratoistopalvelut toimivat ilman katkoksia.

Yrityksille 5G mahdollistaa sujuvamman työskentelyn lisäksi paremman tietoturvan, korkeamman automaation ja entistä suurempien tietomäärien reaaliaikaisen siirron. Pienet yritykset voivat rakentaa koko tietoliikenneinfransa mobiiliyhteyksien, jolloin yksi liittymä soveltuu kaikkeen tarpeeseen. Suuret yritykset puolestaan voivat rakentaa privaattiverkkoja 5G- teknologialla. Privaattiverkot tarjoavat lyhyen viiveen, taatun kapasiteetin ja suljetun verkon kriittisiin, reaaliaikaisiin käyttötarpeisiin.

Mitä, missä ja milloin alueella tapahtuu?

Rakennustyö aloitetaan 25.7. ja tukiasemien vaihdon on tarkoitus olla valmis 24.8. 5G-verkkoa rakennetaan heinäkuussa seuraavilla alueilla:

  • Tornio: Keskusta, Mattila, Vojakkala, Kukkola, Rutosaari, Röyttä, Etukrunni, Puuluoto, Vallolansaari
  • Keminmaa: Rajala, Kapernaumi, Itäkoski, Koroiskylä, Liedakkala, Viitakoski
  • Simo: Alaniemi, Alakärppä, Lantonperä, Soikko, Rajala, Hamari, Simo, Nikkilä, Saukkoranta

Tukiasemien vaihdosta voi aiheutua palvelukatkoksia

Tukiasemien päivitykseen liittyvistä töistä saattaa aiheutua enintään työpäivän mittaisia paikallisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Lisäksi palvelun laatu voi heiketä muutamaksi päiväksi, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä. Palveluhäiriöt pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat alueen asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa. 700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista. Lisätietoa aiheesta täällä: https://taajuustalkoot.fi/

Lähde: DNA/Telia
Kuva: DNA