5G-verkko

DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko aloittaa kattavan 5G-verkon rakentamisen Loviisassa ja Pyhtäällä maanantaina 10. lokakuuta. Nopeamman 5G-verkon rakentamisen myötä myös 4G-yhteydet paranevat alueella. Paremmille yhteyksille on tarvetta, sillä mobiilidatan käyttö on moninkertaistunut Suomessa viime vuosina.

Yhteisverkon kattavan 5G-verkon rakentaminen alkoi Varkaudesta keväällä 2021 ja jatkuu nyt loka-marraskuussa Loviisassa ja Pyhtäällä. Kahden operaattorin yhteistyö mahdollistaa alueella suuremmat tiedonsiirtonopeudet kuin yhden operaattorin verkossa. Rakennustöiden valmistuttua verkon kapasiteetti moninkertaistuu Loviisassa ja Pyhtäällä, ja samalla myös alueen 4G-yhteydet paranevat.

Mitä hyötyä 5G-verkosta on alueen asukkaille? 

Nopeasti kehittyvä teknologia asettaa verkolle jatkuvasti uusia vaatimuksia. Erilaiset verkkopalvelut ovat yhä tiiviimpi osa ihmisten arkea, ja esimerkiksi suoratoistopalvelut, pelit ja etätyöt tarvitsevat toimiakseen verkolta entistä enemmän kapasiteettia. Uusi 5G-verkko vastaa tähän haasteeseen. Sen avulla muun muassa mobiilisovellukset, videot ja etäkokoukset toimivat ilman viiveitä.

Uusi 5G-verkko toimii paremmin myös isoissa yleisötapahtumissa, joissa suuri määrä mobiililaitteita yrittää muodostaa yhteyden verkkoon samaan aikaan. 5G-verkon suurempi kapasiteetti mahdollistaa hyvät yhteydet jatkossa esimerkiksi messuilla, urheilutapahtumissa, keikoilla ja matkustaessa.

5G-verkon rakentaminen hyödyttää myös yrityksiä. Suuret yritykset voivat rakentaa privaattiverkkoja 5G-teknologialla. Pienissä yrityksissä puolestaan tietoliikenneinfra voidaan 5G-verkon ansiosta rakentaa mobiiliyhteyksien päälle, jolloin yksi huippunopea liittymä soveltuu kaikkeen tarpeeseen. 5G tuo helpotusta myös uusien toimipisteiden perustamiseen ja väliaikaisiin tarpeisiin, kuten tapahtumiin tai rakennustyömaille.

Mitä, missä ja milloin tapahtuu?

Alueen tukiasemien päivitystyö aloitetaan maanantaina 10. lokakuuta, ja työn on tarkoitus olla valmis perjantaina 11. marraskuuta. Rakennustyön aikana päivitetään yhteensä 34 tukiasemaa seuraavilla alueilla:

  • Loviisa: Ahvenkoski, Eteläharju, Härkäpää, Isnäs, Kabböle, Keitala, Keskusta, Krevböle, Källa, Määrlahti, Orrengrund, Patuna, Rauhala, Ruotsinpyhtää, Rönnäs, Sarvisalo, Söderby, Tesjoki, Tjuvö, Valko ja Österby
  • Pyhtää: Kirkonkylä, Heinlahti, Huutjärvi, Kaunissaari, Kiviniemi, Munapirtti, Munasuo, Rassinsuo, Siltakylä ja Ylikylä

Rakennustyöstä voi aiheutua lyhyitä palvelukatkoksia

Tukiasemien päivitykseen liittyvistä töistä saattaa aiheutua enintään työpäivän mittaisia paikallisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Lisäksi palvelun laatu voi heiketä muutamaksi päiväksi, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä. Palveluhäiriöt pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat alueen asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.

700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista. Lisätietoa aiheesta täällä: https://taajuustalkoot.fi/ 

Lähde: DNA


Muuta luettavaa muualta:

Nettiruudun sisällöstä löydät paljon luettavaa sarjoista leffoista

Nettiruutu.fi sivusto tarjoaa uutisia, arvosteluita ja paljon muuta leffoista ja sarjoista. Sivustolla pääset lukemaan esimerkiksi cmore , elisa viihde  ja paljon muuta uutisia. Lisää lyödät Nettiruutu.fi nettisivustolta.