Videopuhelu

Videopuhelu ovat mullistaneet tapamme kommunikoida. Ne ovat tulleet jäädäkseen, sillä ne mahdollistavat kasvokkain tapahtuvan vuorovaikutuksen riippumatta siitä, missä päin maailmaa olemme. Oli kyse sitten etätyöstä, ystävien kanssa rupattelusta tai tärkeästä liiketapaamisesta, videopuheluilla on keskeinen rooli nykypäivän digitaalisessa maailmassa.

Mutta miten saat videopuhelut toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla? Miten erotut joukosta ja jätät ammattimaisen vaikutelman? Tässä artikkelissa pureudumme videopuheluiden saloihin ja tarjoamme kattavan oppaan, jonka avulla loistat virtuaalisessa vuorovaikutuksessa.

Miksi videopuhelut ovat niin tärkeitä?

Videopuheluilla on lukuisia etuja verrattuna perinteisiin puheluihin tai sähköposteihin:

 • Kasvokkain tapahtuva vuorovaikutus: Videopuhelut mahdollistavat aidon yhteyden luomisen. Näemme toistemme ilmeet ja eleet, mikä tekee keskustelusta rikkaampaa ja henkilökohtaisempaa.
 • Parempi kommunikaatio: Sanaton viestintä on tärkeä osa vuorovaikutusta. Videopuhelussa voimme tulkita toistemme kehonkieltä, mikä vähentää väärinymmärryksiä ja parantaa kommunikaatiota.
 • Tehokkaampi yhteistyö: Videopuhelut helpottavat yhteistyötä ja ideointia. Voimme jakaa näyttöjä, esitellä dokumentteja ja työskennellä yhdessä reaaliajassa.
 • Säästää aikaa ja rahaa: Videopuhelut poistavat tarpeen matkustaa fyysisesti tapaamisiin, mikä säästää sekä aikaa että rahaa.

Ennen videopuhelua: Valmistautuminen on avain menestykseen

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, ja tämä pätee myös videopuheluihin. Huolellinen valmistautuminen takaa sujuvan ja ammattimaisen kokemuksen:

 1. Tarkista tekniikka: Varmista, että internet-yhteytesi on vakaa, kamerasi ja mikrofonisi toimivat moitteettomasti ja että käytössäsi on sopiva videopuheluohjelmisto.
 2. Valitse sopiva ympäristö: Etsi rauhallinen ja hyvin valaistu paikka videopuhelua varten. Vältä taustahälyä ja varmista, että taustasi näyttää siistiltä ja ammattimaiselta.
 3. Pukeudu asianmukaisesti: Vaikka et olisikaan fyysisesti läsnä, pukeutuminen vaikuttaa siihen, miten muut sinut kokevat. Pukeudu siis tilanteeseen sopivalla tavalla.
 4. Valmistaudu sisältöön: Mieti etukäteen, mitä haluat puhelussa saavuttaa. Tee muistiinpanoja ja kerää tarvittavat materiaalit valmiiksi.
 5. Harjoittele etukäteen: Jos jännität videopuheluita, harjoittele etukäteen ystävän tai kollegan kanssa. Näin saat itsevarmuutta ja varmistat, että tekniikka toimii.

Videopuhelun aikana: Näin teet vaikutuksen

Videopuhelun aikana on tärkeää keskittyä sekä sisältöön että omaan esiintymiseesi:

 1. Ole läsnä: Katso kameraan puhuessasi, äläkä vilkuile puhelinta tai muita häiriötekijöitä. Näin osoitat, että olet kiinnostunut keskustelusta ja kuuntelet aktiivisesti.
 2. Hymyile ja pidä yllä positiivista energiaa: Hymyileminen tekee sinusta lähestyttävämmän ja luo positiivisen ilmapiirin.
 3. Puhu selkeästi ja rauhallisesti: Älä puhu liian nopeasti tai liian hiljaa. Artikuloi selkeästi ja pidä taukoja, jotta muut voivat seurata ajatustasi.
 4. Käytä kehonkieltä: Nyökkäile, hymyile ja käytä käsiäsi korostaaksesi puhettasi. Kehonkieli tekee puheestasi elävämpää ja kiinnostavampaa.
 5. Kuuntele aktiivisesti: Osoita, että kuuntelet toista osapuolta nyökkäilemällä, esittämällä kysymyksiä ja kommentoimalla heidän sanomisiaan.
 6. Ole vuorovaikutteinen: Kysy kysymyksiä, kommentoi ja jaa omia ajatuksiasi. Näin pidät keskustelun mielenkiintoisena ja osoitat, että olet aktiivisesti mukana.

Videopuheluohjelmistot: Valitse oikea työkalu

Markkinoilla on useita erilaisia videopuheluohjelmistoja, joista jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Valitse ohjelmisto, joka sopii parhaiten omiin tarpeisiisi:

 • Zoom: Suosittu ja monipuolinen videopuheluohjelmisto, joka sopii niin pieniin kuin suuriinkin kokouksiin.
 • Microsoft Teams Integroituu Microsoft Office -sovelluksiin ja sopii hyvin tiimityöskentelyyn.
 • Google Meet: Helppokäyttöinen ja ilmainen videopuheluohjelmisto, joka sopii hyvin henkilökohtaiseen käyttöön.
 • Skype: Perinteinen videopuheluohjelmisto, joka sopii hyvin yksityishenkilöiden väliseen kommunikaatioon.

Vinkkejä parempiin videopuheluihin

Tässä vielä muutamia lisävinkkejä, joiden avulla voit parantaa videopuhelukokemustasi:

 • Käytä kuulokkeita: Kuulokkeet parantavat äänenlaatua ja vähentävät taustahälyä.
 • Säädä valaistusta: Varmista, että kasvosi ovat hyvin valaistut, jotta näytät parhaimmillasi.
 • Testaa ääni- ja videoasetukset etukäteen: Näin varmistat, että kaikki toimii moitteettomasti puhelun aikana.
 • Pidä taukoja: Pitkät videopuhelut voivat olla rasittavia. Pidä lyhyitä taukoja, jotta voit venytellä ja rentoutua.
 • Lopeta puhelu positiivisesti: Kiitä toista osapuolta ajasta ja keskustelusta.

Videopuhelut osana nykypäivän työelämää

Videopuhelut ovat tulleet jäädäkseen osaksi nykypäivän työelämää. Ne mahdollistavat joustavan ja tehokkaan työskentelyn riippumatta siitä, missä työntekijät fyysisesti sijaitsevat.

Etätyön yleistyessä videopuhelut ovat entistä tärkeämpiä tiimien välisen yhteydenpidon ja yhteistyön kannalta. Ne mahdollistavat kasvokkain tapahtuvan vuorovaikutuksen, mikä on tärkeää luottamuksen rakentamisen ja tiimihenken ylläpitämisen kannalta.

Videopuhelut ovat myös tehokas tapa järjestää koulutuksia, webinaareja ja muita tapahtumia. Ne mahdollistavat laajan yleisön tavoittamisen ilman, että osallistujien tarvitsee matkustaa fyysisesti paikalle.

Tulevaisuuden videopuhelut: Mitä on odotettavissa?

Videopuheluteknologia kehittyy jatkuvasti, ja tulevaisuudessa voimme odottaa entistäkin immersiivisempiä ja vuorovaikutteisempia kokemuksia.

Virtuaalitodellisuus (VR) ja lisätty todellisuus (AR) tulevat todennäköisesti mullistamaan videopuhelut entisestään. VR-videopuhelut mahdollistavat sen, että voimme kokea olevamme samassa tilassa toisen henkilön kanssa, vaikka olisimme fyysisesti eri puolilla maailmaa. AR-videopuhelut puolestaan voivat lisätä virtuaalisia elementtejä todelliseen ympäristöömme, mikä tekee keskustelusta entistäkin kiinnostavampaa ja vuorovaikutteisempaa.