Rengasvalo

Rengasvalo eli ring light on pyöreä valaisin, joka on varustettu LED-valoilla kehällään. Se on tullut yhä suositummaksi viime vuosina valokuvaajien, videontekijöiden ja vaikuttajien keskuudessa, ja syy on selvä: rengasvalot tarjoavat tasaisen ja imartelevan valaistuksen, joka sopii täydellisesti muotokuviin, selfieihin, vlogeihin ja live-lähetyksiin.

Rengasvalojen ominaisuudet

 • Tasaisen valaistuksen luominen: Rengasvalojen LED valot ovat sijoitettu tasaisesti kehälle, mikä luo tasaisen ja pehmeän valaistuksen. Tämä on erityisen hyödyllistä muotokuvissa ja selfieissä, sillä se poistaa varjot kasvoilta ja antaa iholle tasaisen sävyn.
 • Säädettävä kirkkaus ja värilämpötila: Useimmat rengasvalot ovat varustettu säädettävällä kirkkaudella ja värilämpötilalla. Tämä tarkoittaa, että voit mukauttaa valaistusta tarpeidesi mukaan. Voit esimerkiksi luoda kirkkaamman valaistuksen, joka sopii videokuvaukseen, tai lämpimämmän valaistuksen, joka sopii muotokuviin.
 • Kannettava ja helppokäyttöinen: Rengasvalot ovat yleensä kevyitä ja helppoja kuljettaa mukana. Ne ovat myös helppo asentaa ja käyttää, joten ne sopivat erinomaisesti sekä studio- että kenttäkäyttöön.
 • Monipuolinen käyttö: Rengasvaloja voidaan käyttää monenlaisiin tarkoituksiin, kuten muotokuviin, selfieihin, vloggaamiseen, live-lähetyksiin, meikkaamiseen ja jopa makrokuvaamiseen.

Rengasvalojen edut

 • Parantaa kuvanlaatua: Rengasvalot luovat tasaisen ja imartelevan valaistuksen, joka parantaa kuvanlaatua huomattavasti. Tämä on erityisen tärkeää, jos kuvaat muotokuvia tai selfieitä.
 • Poistaa varjot: Rengasvalot poistavat varjot kasvoilta, mikä antaa iholle tasaisen ja nuorekkaan ulkonäön.
 • Lisää kirkkautta: Rengasvaloja voidaan käyttää lisäämään kirkkautta kuviin ja videoihin, mikä on erityisen hyödyllistä, jos kuvaat heikossa valaistuksessa.
 • Luoda erityisiä tehosteita: Rengasvaloja voidaan käyttää erikoistehosteiden luomiseen, kuten halo-efektin luomiseen muotokuviin tai dramaattisen valaistuksen luomiseen videokuvaukseen.

Rengasvalon valinta

Markkinoilla on saatavilla monenlaisia rengasvaloja, joten oikean rengasvalon valinta voi olla vaikeaa. Tässä on muutamia asioita, jotka on otettava huomioon valintaa tehtäessä:

 • Koko: Rengasvalon koko on tärkeä tekijä. Suurempi rengasvalo tarjoaa enemmän valoa ja sopii paremmin muotokuviin ja videokuvaukseen. Pienempi rengasvalo on helpompi kuljettaa mukana ja sopii paremmin selfieihin ja meikkaamiseen.
 • Valonlähde: Rengasvaloissa on joko LED-valoja tai hehkulamppuja. LED-valot ovat energiatehokkaampia ja kestävät pidempään, mutta ne voivat olla kalliimpia. Hehkulamppujen hinta on halvempi, mutta ne kuluttavat enemmän energiaa ja kestävät lyhyemmän aikaa.
 • Toiminnot: Jotkut rengasvalot ovat varustettu lisäominaisuuksilla, kuten säädettävällä kirkkaudella ja värilämpötilalla, etäohjaimella ja puhelinpidikkeellä. Nämä ominaisuudet voivat olla hyödyllisiä, mutta ne voivat myös nostaa rengasvalon hintaa.
 • Hinta: Rengasvalojen hinnat vaihtelevat suuresti. Edulliset rengasvalot maksavat noin 20 euroa ja kalliimmat voivat olla 100 euron luokkaa.

Rengasvalon käyttö

Rengasvalon käyttäminen on helppoa, mutta tässä on muutamia vinkkejä, joiden avulla saat parhaan mahdollisen hyödyn irti siitä:

 • Sijoita rengasvalo oikein: Rengasvalon sijainti on tärkeää kuvan lopputuloksen kannalta. Yleensä paras sijainti on suoraan kameran edessä ja kohti kohdetta. Voit myös kokeilla sijoittaa rengasvaloa hieman sivulle luodaksesi dramaattisemman valaistuksen.
 • Säädä kirkkautta ja värilämpötilaa: Kokeile eri kirkkaus- ja värilämpötila-asetuksia löytääksesi asetukset, jotka sopivat parhaiten kuvaustilanteeseesi. Esimerkiksi kirkkaampi valaistus sopii parhaiten videoihin, kun taas lämpimämpi valaistus sopii muotokuviin.
 • Käytä diffuusoria: Diffuusori on valkoinen muovikiekko, joka asetetaan rengasvalon eteen pehmentämään valoa entisestään. Tämä voi olla hyödyllistä, jos haluat vieläkin tasaisemman ja pehmeämmän valaistuksen.
 • Kokeile eri kulmia: Älä pelkää kokeilla eri kulmia rengasvalon kanssa. Kokeile siirtää sitä hieman ylös tai alas saadaksesi eri valaistustehosteita.
 • Yhdistä muiden valonlähteiden kanssa: Rengasvaloja voidaan käyttää yhdessä muiden valonlähteiden kanssa, kuten studiovalojen tai luonnonvalon kanssa. Tämä voi auttaa luomaan monimutkaisempia valaistustehosteita.

Rengasvalon huomioitavat asiat

Rengasvalot ovat monipuolinen työkalu, joka voi parantaa kuvien ja videoiden laatua huomattavasti. On kuitenkin muutamia asioita, jotka on syytä pitää mielessä:

 • Rengasvalot eivät korvaa hyvää kuvaustaitoa: Rengasvalo voi auttaa parantamaan kuvanlaatua, mutta se ei voi korvata hyvää kuvaustaitoa. Varmista, että hallitset kameran asetukset ja valokuvauksen perusteet, jotta saat parhaan mahdollisen tuloksen.
 • Rengasvalot voivat luoda litteän vaikutelman: Rengasvalot luovat tasaisen valaistuksen, joka voi joskus luoda kuviin litteän vaikutelman. Voit kompensoida tätä lisäämällä varjoja kasvoihin poskipunastimien tai contouringin avulla.
 • Rengasvalot eivät sovi kaikkiin tilanteisiin: Vaikka rengasvalot ovat monipuolisia, ne eivät sovi kaikkiin tilanteisiin. Esimerkiksi jos kuvaat ulkona luonnonvalossa, rengasvalo ei välttämättä ole tarpeen.

Rengasvalon vaihtoehdot

Rengasvalot eivät ole ainoa tapa saada tasaista ja imartelevaa valaistusta. Tässä on muutamia vaihtoehtoja:

 • Softboxi: Softboxi on diffuusorilla varustettu neliömäinen valaisin, joka luo pehmeän ja tasaisen valaistuksen. Softboxit ovat hyvä vaihtoehto rengasvaloille studiokäyttöön.
 • Heijastin: Heijastinta voidaan käyttää luonnonvalon ohjaamiseen kohteen päälle. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto, jos kuvaat ulkona.
 • Salaman diffuusori: Salaman diffuusori asetetaan kameran salaman päälle pehmentämään valoa. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto sisätiloissa kuvaamiseen.

Rengasvalo on loistava työkalu valokuvaajille, videontekijöille ja vaikuttajille, jotka haluavat parantaa kuvien ja videoiden laatua. Rengasvalot luovat tasaisen ja imartelevan valaistuksen, joka sopii täydellisesti muotokuviin, selfieihin, vlogeihin ja live-lähetyksiin. Kun valitset ja käytät rengasvalo