mobiiliajokortti

Digitaalinen ajokortti eli mobiiliajokortti on elektroninen versio tavallisesta muovisesta ajokortista. Se on tallennettu älypuhelimeen tai muuhun mobiililaitteeseen ja voidaan käyttää henkilöllisyyden todistaamiseen, iän osoittamiseen ja ajo-oikeuden tarkistamiseen.

Mikä on mobiiliajokortti?

Mobiiliajokortti on yksi digitaalisen ajokortin muoto. Se on toteutettu älypuhelinsovelluksena, joka sisältää kaikki tiedot, jotka ovat myös muovisessa ajokortissa. Sovellus käyttää salausta ja muita turvaominaisuuksia varmistaakseen, että tiedot ovat turvassa.

Miten saada mobiiliajokortti?

Mobiiliajokortti oli hetken testivaiheessa, johon osallistui tietty määrä henkilöitä. Vielä ei ole tarkkaa tietoa, että milloin mobiiliajokortti tulee kaikkien saataville ja ladattavaksi.

Miksi mobiiliajokortti on tärkeä?

Mobiiliajokortti on tärkeä useista syistä. Ensinnäkin se on kätevä tapa todistaa henkilöllisyys ja ikä. Mobiiliajokorttia voi käyttää missä tahansa, missä tarvitaan henkilöllisyyden todistamista, esimerkiksi ravintoloissa, baareissa ja yöklubeilla.

Toiseksi mobiiliajokortti on turvallinen tapa todistaa ajo-oikeus. Mobiiliajokorttia ei voi väärentää tai kopioida, joten se on luotettavampi kuin muovinen ajokortti.

Kolmanneksi mobiiliajokortti voi helpottaa matkustamista. Mobiiliajokorttia voidaan käyttää monissa maissa, joten sitä ei tarvitse vaihtaa jokaisen matkakohteen kohdalla.

Miksi mobiiliajokortti hanke kaatui testivaiheeseen Suomessa?

Traficom käynnisti mobiiliajokorttikokeilun Suomessa vuonna 2017. Kokeilu kesti neljä vuotta ja siihen osallistui noin 40 000 käyttäjää. Kokeilun tavoitteena oli selvittää, onko mobiiliajokortti sopiva vaihtoehto tavalliselle ajokortille.

Kokeilu osoitti, että mobiiliajokortti on toimiva ja turvallinen tapa todistaa henkilöllisyys ja ajo-oikeus. Kokeiluun osallistuneet käyttäjät olivat tyytyväisiä mobiiliajokortin käyttöön.

Kuitenkin Traficom joutui keskeyttämään mobiiliajokorttikokeilun rahapulan vuoksi. Traficomin mukaan mobiiliajokortin käyttöönotto vaatisi merkittäviä investointeja, joita ei ollut mahdollista tehdä.

Mobiiliajokortti tulossa takaisin Suomeen?

Traficom on kertonut, että he ovat keskeyttäneet mobiiliajokortti hankkeen.

Mobiiliajokorttihanketta oli tarkoitus rahoittaa yhteistyössä muiden viranomaisten ja yritysten kanssa. Traficom on käynnistänyt keskusteluja muiden EU-maiden kanssa, jotta mobiiliajokortti olisi käytössä kaikissa EU-maissa.

Mobiiliajokortin tulevaisuus

Mobiiliajokortti on yksi digitalisaation kehityksen tuomista uusista mahdollisuuksista. Mobiiliajokortti on kätevä ja turvallinen tapa todistaa henkilöllisyys ja ajo-oikeus. Mobiiliajokortin käyttöönotto on todennäköistä lisääntymään tulevaisuudessa.