Kelikamerat

Liikenteessä turvallisuus on etusijalla. Sateet, lumi, sumu tai jäiset tiet voivat yllättää ja aiheuttaa vaaratilanteita. Kelikamerat tarjoavat ratkaisun: reaaliaikaisen näkymän tienpinnan olosuhteisiin ja säätilaan. Näin voit tehdä tietoisia päätöksiä ajoreitiltäsi ja varmistaa turvallisen matkan.

Mikä on kelikamera?

Kelikamera on tieliikenteen valvontakamera, joka on varustettu erityisellä optiikalla ja ohjelmistolla. Sen sijaan, että se tallentaisi liikennettä, se ottaa reaaliaikaisia kuvia tienpinnasta ja sen ympäristöstä. Kuvat lähetetään verkkopalveluun, josta ne ovat kaikkien saatavilla.

Mitä kelikamerat näyttävät?

Kelikamerakuvissa näkyy tienpinnan kunto, kuten onko se kuiva, märkä, luminen tai jäinen. Kuvan ohella näytetään usein myös muita tietoja, kuten lämpötila, ilmankosteus ja tuulen nopeus. Joissakin kameroissa on myös sensoreita, jotka mittaavat tienpinnan lämpötilaa ja suolan määrää.

Miten kelikamerat auttavat?

Kelikamerat auttavat useilla tavoilla:

  • Parantavat liikenneturvallisuutta: Tietoisuus tienpinnan olosuhteista auttaa kuljettajia välttämään vaaratilanteita ja ajamaan olosuhteisiin sopivalla tavalla.
  • Sujuvoittavat liikennettä: Reaaliaikainen tieto ruuhkista ja onnettomuuksista auttaa kuljettajia suunnittelemaan reittinsä ja välttämään ruuhkia.
  • Vähentävät liikenneonnettomuuksien riskiä: Kelikameroiden avulla voidaan ennakoida ja ehkäistä onnettomuuksia, varsinkin vaikeissa sääolosuhteissa.
  • Auttavat tienhoitotöissä: Kelikameroiden avulla tienhoitajat saavat reaaliaikaista tietoa tienpinnan olosuhteista ja voivat kohdentaa auraus- ja suolauskalustoa tehokkaammin.

Miten löydän kelikamerakuvia?

Kelikamerakuvia voi löytää useista eri lähteistä:

  • Tieliikenteen verkkosivustot: Liikenneviraston ja Fintrafficin verkkosivustoilta löytyy kattavat listat kelikameroista eri puolilla Suomea.
  • Sääsovellukset: Useat sääsovellukset, kuten Ylen Sää ja Ilmatieteen laitoksen Sää-sovellus, näyttävät kelikamerakuvia.
  • Kolmannen osapuolen palvelut: On olemassa myös useita kolmannen osapuolen palveluita, jotka tarjoavat kelikamerakuvia, kuten Kelikamerat.info ja Liikennetilanne.fi.

Kelikamerat: Tärkeä työkalu turvalliseen liikenteeseen

Kelikamerat ovat tärkeä työkalu turvalliseen ja sujuvaan liikenteeseen. Ne auttavat kuljettajia, tienhoitajat ja muita liikenteen toimijoita tekemään parempia päätöksiä ja varmistamaan, että kaikki pääsevät perille turvallisesti.

Lisätietoa: