Suomen mobiiliverkoissa tapahtumassa historiallinen muutos - poistuva 3G-verkko hiljenee, 5G valtaa alaa

Telian 3G-verkko suljetaan vuoden 2023 lopussa. Suomalaiset ovat kuitenkin jo ottaneet varaslähdön ja poistuneet 3G-verkosta sankoin joukoin päivittäessään puhelimiaan ja liittymiään uudempiin teknologioihin. Puhelut ja dataliikenne siirtyvät kattavaan 4G-verkkoon ja nopeasti laajenevaan 5G-verkkoon, ja samalla verkkoliikenteen kokonaismäärä kasvaa. Viime vuoden liikenteen 20 % kasvu oli koronaa edeltävien vuosien kasvua nopeampaa.

Teknologian uudistuminen näkyy muutoksina verkkoliikenteessä. 5G-dataliikenteen määrä yli kymmenkertaistui Telian verkossa vuonna 2021, ja 5G-liikenne ohitti vuoden lopussa 3G-dataliikenteen määrän.

”Luovumme vanhasta rakentaaksemme uutta. 5G:n kasvuluvut ovat nyt kovia, kun verkon kattavuus kasvaa ja 5G-laitteet yleistyvät. 5G-liittymän hankkineet suomalaiset käyttävät puhelimellaan keskimäärin 40 % enemmän nettiä kuin 4G-asiakkaat, joten uusi kapasiteetti tulee kyllä datanälkäisille suomalaisille tarpeeseen”, arvioi Telia Finlandin verkoista vastaava johtaja Sami Siiki.

3G-verkkojen sulkeminen vauhdittuu myös maailmalla. Telian 3G-verkko on suljettu Norjassa, ja Tanska ja Liettua seuraavat perässä. USA:ssa ensimmäiset operaattorit ovat sulkemassa sekä 2G- että 3G-verkon. Matkailijoiden kannalta verkkojen kiihtyvä sulkeminen merkitsee sitä, että vanha 3G-puhelin ei enää toimi kaikkialla maailmassa. 

Puheluissa pienempi vallankumous

Myös puhelut katoavat 3G:stä. Päättyneenä vuonna tapahtui pieni vallankumous, kun 4G-puhe (VoLTE) kasvoi puheminuuteilla mitattuna ensimmäistä kertaa isommaksi kuin mobiilipuhe 3G-verkossa.  Perinteinen 2G- ja 3G-mobiilipuhe vastaa edelleen suurinta osaa puheminuuteista, mutta 4G-puheen osuus jatkaa vauhdikasta kasvuaan.

Perinteinen mobiilipuhe ei toimi 4G- ja 5G-verkoissa, joissa siirrytään datapohjaiseen VoLTE-tekniikkaan. Sen etuna on puhelun nopeampi yhdistyminen ja parempi äänenlaatu.

Jo kaksi kolmesta suomalaisesta Telian 5G-verkon piirissä

Telian 5G-rakentaminen jatkui kiivaana koko viime vuoden. Vuoden vaihteessa Telian 5G-verkon väestöpeitto oli jo 64 %, ja verkko palveli yli  3,5 miljoonaa suomalaista 158 paikkakunnalla.

Telian 5G-verkossa lähenneltiin maailmanennätysnopeuksia ensimmäisten Suomessa käyttöön otettujen korkean taajuuden tukiasemien alueella. 26 GHz:n millimetriaalloilla päästiin yli 4 Gbit/s nopeuksiin.

Telian vuoden 2021 verkkoliikenteessä näkyi edelleen koronan käynnistämä kasvu, jonka taustalla on etätyön, hybridityöskentelyn ja sisältöjen kulutuksen lisääntyminen. Liikenteen 20 % kasvu oli koronaa edeltävien vuosien kasvua nopeampaa.

Lähde: Telia

Missasitko tämän: Elisan tammikuun 2022 myydyimmät puhelimet: Samsungin 5G-uutuusmalli nousi heti kuluttajien suosikiksi