Lasten digitaito

Digitaalisuus tuo lasten elämään uusia mahdollisuuksia, mutta myös sen mukana uhkia. Pelastakaa Lapset tarjoaa Gigantin sekä muiden yhteistyökumppaneidensa kanssa ratkaisuna Huippula-palvelun. Uudenlainen, kouluille maksuton oppimispalvelu lisää lasten digivalmiuksia ja tukee opettajien sekä vanhempien digikasvatustaitoja. Yhteisenä tavoitteena on 90 000 viidesluokkalaisen digiturvataitojen vahvistaminen seuraavien kolmen vuoden aikana.

Digi ja älylaitteet ovat tänä päivänä erottamaton osa lapsuutta. Hyvien ja kehitystä edistävien asioiden lisäksi lapset joutuvat kohtaamaan verkossa myös vahingoittavaa toimintaa ja sisältöä, kuten netissä tapahtuvaa kiusaamista, disinformaatiota, groomingia ja tietoturvan haasteita.

– Lasten osaamisessa ja digivalmiuksissa voi olla suuriakin eroja. Vanhemmilta ja kouluilta vaaditaan uusia keinoja opettaa lapsia toimimaan verkossa osaavasti ja turvallisesti. Koulu on tärkeä paikka opetella näitä taitoja yhdenvertaisessa ympäristössä. Halusimme tarjota myös opettajille helpon keinon tukea lasten osaamista ja onnistua omassa työssään, taustoittaa digitaalisen hyvinvoinnin tiimivastaava Laura Sillanpää Pelastakaa Lapset ry:stä.

Pelastakaa Lapset Ry:n luoma ja kumppaneiden kanssa kehitetty Huippula-palvelu on uudenlainen oppimisratkaisu, joka kannustaa lapsia ja aikuisia vahvistamaan digihyvinvointi- ja verkkoturvallisuusosaamisen taitoja. Huippulan yhteisenä tavoitteena on 90 000 viidesluokkalaisen digiturvataitojen vahvistaminen seuraavien kolmen vuoden aikana. Palvelu on kouluille maksuton ja saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi. Gigantti lähti mukaan Huippulan rakentamiseen syksyllä 2021 pääyhteistyökumppanina 50 000 euron lahjoituksella.

Huippula on hauska ja vaikuttava oppimiskokemus, joka kannustaa hyvään digiarkeen

Huippula-palvelussa lystikkäät eläinhahmot Timma ja Vili johdattavat lapset matkalle digielämän keskeisten kysymysten äärelle. Oppilaat kuvaavat toimintaansa erilaisissa tilanteissa ja vastauksista piirtyy kuva heidän osaamisestaan. Sen perusteella opettaja saa suosituksia tuntisuunnitelmista ja lisämateriaaleista oppilaiden taitojen vahvistamiseen.

Huippulan interaktiivinen kysely käsittelee tasapainoiseen digiarkeen, osallisuuteen ja vuorovaikutukseen, digiturvallisuuteen sekä kriittiseen medialukutaitoon liittyviä teemoja. Sisällöt perustuvat tutkittuun asiantuntijatietoon sekä opetussuunnitelman digitaalisen osaamisen ja monilukutaidon tavoitteisiin. Palvelussa on kiinnitetty erityistä huomiota oppilaiden yksityisyyden suojaan eikä mitään henkilöön liittyviä tietoja tallenneta.

”Huippula-ohjelma on tärkeä osa Gigantti tekee hyvää -työtä ja hieno yhteinen ponnistus niiden puolesta, jotka vasta kasvavat osaksi digiyhteiskuntaa. Vuosittaisen, digisyrjäytymisen riskejä tarkastelevan tutkimuksemme perusteella vanhemmat kaipaavat tukea digikasvatukseen ja odottavat myös kouluilta yhä enemmän apua siihen. Toivommekin, että mahdollisimman moni tarttuisi Huippulan tarjoamiin mahdollisuuksiin. Haluamme kiittää jo tässä vaiheessa Pelastakaa Lapsia ja kumppaneita hienosta työstä, on ilo olla mukana tuomassa Suomeen uudenlaista digioppimisratkaisua”, kertoo Gigantin markkinointijohtaja Sami Särkelä.

Huippula on osa Pelastakaa Lasten digitaalisen lapsuuden osaamiskeskus Kiditalin toimintaa. Palvelu löytyy suomeksi osoitteesta: huippula.fi ja ruotsiksi nimellä Toppen osoitteesta: toppen.fi.

Lähteet/Kuva: Gigantti & Pelastakaa lapset Ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *