Deittailukulttuuri on siirtynyt viimeisen 20 vuoden aikana vauhdilla nettiin. Jopa siinä määrin, että silmästä silmään tehdyt treffipyynnöt ovat alkaneet tuntua oudoilta. Netti ja deittisovellukset ovatkin kätevä tapa etsiä kumppania, vaikka haku perustuukin usein lähinnä ulkonäkötekijöihin. Miltä sitten näyttää treffisovellusten tulevaisuus alan ammattilaisen silmissä?
Treffisovelluksissa on eroa
Treffisovelluksissa on eroja esimerkiksi sen suhteen, miten paljon ne painottuvat ulkonäön ympärille, sanaa deittisovellus.comin kirjoittaja ja analyytikko Emma Stocton. Paras deittisovellus on sellainen, jossa hakijat voivat syvällisemmin hakea itselleen sopivaa kumppania, hän jatkaa.
Esimerkiksi Tinder on keskittynyt hyvin paljon juuri ulkonäön ympärille. Koko sovelluksen käyttöhän perustui pitkään siihen, että käyttäjä näki kuvan ja sitten valitsi onko kiinnostunut vai ei. Viime vuosina Tinder-sovellukseenkin on tullut entistä enemmän ominaisuuksia, joilla käyttäjät voivat kertoa itsestään enemmän.
Osittain tähän on varmasti vaikuttanut myös käyttäjien palaute siitä, että uuden kumppanin löytäminen pelkkien kuvien perusteella on kovin vaikeaa. Yhä edelleenkin kuitenkin monet suosituimmista treffisovelluksista keskittyvät hyvin paljon kuviin ja ihmisten ulkonäköön.
Pareja ei olisi syntynyt ilman nettiä
Emma Stockton kertoo haastattelussamme, kuinka netin ja treffisovellusten myös nykyisin syntyy paljon sellaisia pareja, jotka eivät olisi muutoin todennäköisesti ikinä syntyneet. Monilla on paljon erilaisia kriteerejä kumppanilleen, mutta netissä yhteyttä saatetaan ottaa hyvinkin erilaisiin henkilöihin.
Treffisovelluksessa esimerkiksi naiset voivat hetkessä saada yhteyden moottoripyöräjengin jäseneen tai rikkaaseen yritysjohtajaan. Treffisovellusten kautta tapaavatkin usein ihmiset, jotka eivät olisi todennäköisesti koskaan muutoin löytäneet toisiaan.
Emma Stockton kertoo myös siitä, kuinka monille parin löytäminen ilman nettiä olisi kovin vaikeaa. Monella ei ole itseluottamusta lähestyä niitä henkilöitä, joista on seurustelumielessä kiinnostunut. Treffisovellusten myötä myös ujot henkilöt voivat löytää helposti treffiseuraa ja sitä kautta myös uuden elämänkumppanin. Treffisovellukset ovat myös jatkuvassa muutoksessa ja vastaavat jatkuvasti paremmin käyttäjien toiveisiin, mistä kertoo myös uusi Tinder VIP -ominaisuuskin.
Käytetään muuhunkin kuin elämänkumppanin löytämiseen
Treffisovellusten pääasiallinen tarkoitus on yhdistää ihmiset romanttisten suhteiden muodostamiseksi, mutta niitä käytetään myös erilaisiin tarkoituksiin, kertoo Stockton. Osa ihmisistä käyttää sovelluksia etsiäkseen vakavaa parisuhdetta tai avioliittoon tähtääviä suhteita, kun taas toiset etsivät lyhytaikaisempia, rennompia tapaamisia tai yksinkertaisesti uusia ystäviä. Monissa parhaissa sovelluksissa onkin ominaisuuksia, jotka antavat käyttäjien eritellä, millaista suhdetta he etsivät.
Treffisovellukset ovat muodostuneet alustoiksi sosiaaliselle verkostoitumiselle. Erityisesti niille, jotka ovat muuttaneet uudelle paikkakunnalle tai maahan, kaikenlaiset sovellukset voivat tarjota mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin ja rakentaa sosiaalista verkostoa.
Lehdissäkin on kerrottu myös siitä, miten monet varatutkin henkilöt käyttävät treffisovelluksia tarkistaakseen oman ”markkina-arvonsa”. He siis saattavat katsoa sovelluksesta, millaisen kumppanin sitä kautta voisi löytää sinkkuna ollessaan.
Sovellukset voivat toimia myös itsetuntemuksen välineinä. Käyttäjät saavat mahdollisuuden pohtia, mitä he todella haluavat kumppanilta ja millaisia ovat heidän omat ihmissuhdetavoitteensa. Monille sovelluksen käyttäminen voi perustua myös itsetunnon kohottamiseen, muilta käyttäjiltä tulevat kehut ja yhteydenotot voivat kasvattaa itsetuntoa.
Tulevaisuudessa virtuaalitreffejä?
Deittailukulttuurin asiantuntija Emma Stockton kertoo, että treffisovellusten tulevaisuus näyttää lupaavalta monen tekijän ja trendin vuoksi. Teknologian kehittyessä ja ihmisten käyttäytymistottumusten muuttuessa voimme kuitenkin odottaa monia muutoksia siinä, miten ihmiset kohtaavat ja muodostavat suhteita netissä.
Odotuksia voidaan Stocktonin mukaan kasata varsinkin tekoälyn suuntaan. Nykyisinhän moni käyttää jopa useita tunteja päivässä kuvien ja profiilien selailuun. Jatkossa tekoäly voinee tehdä paljon ja löytää käyttäjälle automaattisesti sellaisia profiileja, joista hän voisi olla kiinnostunut.
Toinen merkittävä kehitysaskel voi liittyä VR-teknologiaan. Jatkossa voitaneen entistä helpommin siirtyä jonkinlaiseen virtuaalikahvilaan treffeille, jolloin toisesta voi saada nopeasti kattavamman kuvan. Toisaalta nykyisinkin on viisasta käydä kiinnostavan henkilön kanssa videopuhelu ennen oikeiden treffien sopimista. Videopuhelussakin on jo mahdollista saada paljon kattavampi kuva ihmisestä, kuin pelkän viestittelyn kautta.
Kävelylle kahvilan sijaan
Emma Stockton on toiminut deittivalmentajana viimeisen muutaman vuoden ajan. Hänellä on myös psykologian kandidaatin tutkimus sekä kliinisen psykologian maisterin tutkinto. Stocktonilla on yli kymmenen vuoden kokemus ihmisten auttamisessa rakkauden löytämiseksi. Millaisen vinkin hän sitten antaa kaikille sinkuille treffejä varten?
”Aina ei tarvitse mennä kahvilaan, vaan yhtä hyvin voi mennä myös lenkille tai kävelylle. Kahvilassa voi olla vaivalloista, kun koko ajan odotetaan silmäkontaktia. Sen sijaan kävelyllä voi katsella myös maisemia, jolloin tunnelma voi olla vapautuneempi. Kävellessä keksii myös ympäristöstä puheenaiheita keskustelun ylläpitämiseksi”, Stockton kertoo.