DNA:n 5G-verkon kuuluvuusalue kattaa noin 3,5 miljoonaa ihmistä 139 eri paikkakunnalla, ja verkkoa rakennetaan yhä tauotta. Kuva: DNATuore tutkimus mittautti mobiiliverkkojen nopeudet pääkaupunkiseudulla, Turun seudulla ja Tampereen seudulla – tässä tulokset!

DNA:n liittymällä saavutettiin korkein keskimääräinen latausnopeus Omnitele Oy:n tuoreessa mobiiliverkkojen mittauksessa, joka toteutettiin yhteensä kahdessatoista kaupungissa pääkaupunkiseudulla, Turun seudulla ja Tampereen seudulla loka–marraskuussa 2021.

Omnitelen tutkimusraportti on julkaistu tänään ja siihen voi tutustua tiedotteen lopussa olevasta linkistä.

”Suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa*, ja siksi teemme DNA:lla kovasti töitä sen eteen, että myös heidän käyttämänsä yhteydet ovat nopeita. Säännölliset mittaukset ja testit ovat erinomainen keino yhteysnopeuksien varmistamiseksi. Onkin jälleen ilo huomata, että siinä missä keskimääräiset tiedonsiirtonopeudet ovat selvästi parantuneet kaikilla operaattoreilla 5G-verkkojen laajentumisen myötä, oli keskimääräinen latausnopeus DNA:n liittymällä kaikista suurin, jopa 30–35 prosenttia kilpailijoita korkeampi”, mobiililiiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan iloitsee.

DNA:n liittymällä saavutettu keskimääräinen latausnopeus oli 538 Mbit/s. Toiseksi suurin keskimääräinen latausnopeus saavutettiin Elisan liittymällä, 414 Mbit/s, ja kolmanneksi suurin Telian liittymällä, 398 Mbit/s. DNA:n liittymän keskimääräinen latausnopeus oli suurin jokaisessa mitatussa kaupungissa. Tulokset on esitetty aluekohtaisina keskiarvoina; tiedonsiirtonopeudet ja operaattoreiden keskinäinen järjestys vaihtelivat paikkakohtaisesti mitattujen alueiden sisällä.

Käyttäjäkokemuksen kannalta latausnopeus, eli tiedonsiirtonopeus tukiasemalta päätelaitteeseen päin, on yksi tärkeimmistä tunnusluvuista, sillä tyypillisesti suurin osa mobiiliverkkojen liikenteestä suuntautuu verkosta käyttäjän suuntaan. Mitä nopeampi yhteys on, sitä nopeammin verkkosivut, videot ja muut sisällöt latautuvat. HD-tasoisen videokuvan katseluun suositeltava vähimmäisnopeus on 5 Mbit/s, kun taas Ultra-HD (4K) -tasoisen videon sujuvaan toistoon suositellaan tyypillisesti nopeudeksi vähintään 25 Mbit/s. Jokainen samassa verkossa oleva laite vie luonnollisesti oman siivunsa yhteydestä.

Nopea netti on hyvän arjen tärkeimpiä perusedellytyksiä tänä päivänä. Monessa suomalaiskodissa mobiiliverkon käyttö ei rajaudu vain puhelimeen, vaan koko kodin netti saattaa kulkea mobiiliverkon kautta. Netin avulla hoituvat niin työt, yhteydenpito, päivittäiset askareet kuin viihdesisältöjen kulutus ja pelaaminenkin. Nopea verkko helpottaa myös esimerkiksi pilvipalveluiden käyttöä, ja yhä useammin myös kodin esineet kuten lamput, pesukone tai jääkaappi ovat netissä. Yhteyden tulee siis toimia moitteitta”, Kamtsan toteaa.

Omnitelen tutkimuksessa vertailtiin Suomen kolmea suurinta operaattoria, DNA:ta, Elisaa ja Teliaa. Jokaiselta valittiin testiin nopein kuluttajille tarjolla oleva liittymä, ja mittauksissa oli käytössä edistykselliset älypuhelimet, jotka pystyvät hyödyntämään myös 5G-verkkoja. Mittaukset suoritettiin loka–marraskuussa 2021, ja tutkimus kattoi pääkaupunkiseudun (pl. Kauniainen), Tampereen seudun ja Turun seudun. Mitatut kaupungit olivat Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Naantali, Raisio, Kaarina, Tampere, Pirkkala, Nokia, Ylöjärvi ja Kangasala.

DNA:n 5G-verkon kuuluvuusalue kattaa noin 3,5 miljoonaa ihmistä 139 eri paikkakunnalla, ja verkkoa rakennetaan yhä tauotta. DNA:n marraskuun myydyimpien puhelinten joukossa jo lähes kaikki puhelimet olivat 5G-mallisia, joten 5G-liittymällä DNA:n asiakkaat pääsevät jo laajasti nauttimaan kasvaneista nopeuksista.

Lähde: STT Info

Kuva: Omnitelen mobiiliverkkojen tiedonsiirtonopeuksien vertailu 11/2021.


LUE MYÖS:
Samsung ja Apple olivat kuluttajien ykkösvalintoja vuonna 2021 – pukinkonttiin hankittiin etenkin keskihintaisia puhelimia

Kouvolan valokuituverkko laajenee

AIHEITA MUUALTA:
Tutkimus mobiiliverkkojen nopeuksista: vertailussa DNA, Telia ja Elisa