Ilmastointilaite

Suomalaisten kesien lämpötilat tuntuvat kohoavan vuosi vuodelta. Kun elohopea nousee, ilmastointilaitteesta tulee todellinen pelastaja. Mutta miten valita omaan kotiin sopiva ilmastointilaite? Entä miten käyttää sitä niin, ettei sähkölasku hirvitä? Tämä artikkeli antaa sinulle vastaukset!

Ilmastointilaitteen Valinta: Ei Vain Viileyttä, Vaan Myös Mukavuutta

Markkinoilla on monenlaisia ilmastointilaitteita, joista jokaisella on omat etunsa ja rajoituksensa:

 • Siirrettävät ilmastointilaitteet: Nämä ovat joustavia ja helppoja siirtää huoneesta toiseen. Ne sopivat erinomaisesti pienempiin tiloihin tai jos viilennystarvetta on vain ajoittain.
 • Ikkuna-ilmastointilaitteet: Nämä asennetaan ikkuna-aukkoon ja tarjoavat tehokkaan viilennyksen yhteen huoneeseen. Ne ovat usein edullisempia kuin siirrettävät mallit.
 • Kiinteät ilmastointilaitteet (split-mallit): Nämä koostuvat ulkoyksiköstä ja yhdestä tai useammasta sisäyksiköstä. Ne tarjoavat tehokkaan ja hiljaisen viilennyksen isompiin tiloihin tai koko asuntoon.

Viisi Kärkevää Vinkkiä Ilmastointilaitteen Ostoon:

 1. Tilan koko: Laske viilennettävien tilojen neliömäärä. Liian pieni laite ei jaksa viilentää kunnolla, ja liian iso kuluttaa turhaan energiaa.
 2. Energiatehokkuus: Tarkista laitteen energialuokka. A+++-luokan laitteet ovat kaikkein energiatehokkaimpia ja säästää sähkön kulutuksessa.
 3. Äänitaso: Jos laite on makuuhuoneessa tai muussa hiljaisuutta vaativassa tilassa, valitse malli, jonka äänitaso on mahdollisimman alhainen.
 4. Lisäominaisuudet: Joissakin laitteissa on esimerkiksi ajastin, kaukosäädin tai ilmanpuhdistustoiminto. Mieti, mitkä ominaisuudet ovat sinulle tärkeitä.
 5. Hinta ja laatu: Vertaile eri merkkien ja mallien hintoja ja ominaisuuksia. Muista, että halvin ei aina ole paras vaihtoehto.

Ilmastointilaitteen Käyttö: Näin Säästät Energiaa

 • Oikea lämpötila: Aseta lämpötila 24-26 asteeseen. Jokainen aste alemmas lisää energiankulutusta noin 5 prosenttia.
 • Sulje ikkunat ja ovet: Pidä viilennettävä tila suljettuna, jotta viileys ei karkaa ulos.
 • Käytä ajastinta: Aseta ajastin sammuttamaan laite, kun et ole kotona tai nukkuessasi.
 • Puhdista suodattimet: Puhdista tai vaihda suodattimet säännöllisesti valmistajan ohjeiden mukaan. Likaiset suodattimet heikentävät laitteen tehoa ja lisäävät energiankulutusta.
 • Hyödynnä muita viilennyskeinoja: Vedä verhot tai kaihtimet ikkunoiden eteen päivän kuumimpina tunteina. Tuuleta asunto aamuin illoin, kun ulkoilma on viileämpää.

Ilmastointilaite on investointi mukavuuteen ja hyvinvointiin. Valitsemalla oikean laitteen ja käyttämällä sitä fiksusti voit nauttia viileästä kesästä ilman huolta sähkölaskusta.